BLOG Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajina neuspješno pokušala da napadne brod ruske crnomorske flote

Rat u Ukrajini – 472. dan

44262 pregleda 14 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u regionu Donjecka, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u regionu Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2023. 00:43h
Završeno
18:47h

Rusija i Ukrajina istovremeno su najavile povratak skoro 100 vojnika sa obje strane.

Ministarstvo odbrane Rusije, u objavi na Telegramu, saopštilo je da su 94 Rusa u ukrajinskom zarobljeništvu puštena nakon pregovora i da će biti odvedeni u medicinsku ustanovu na pregled.

Andrej Jermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije, rekao je da je 95 ukrajinskih pripadnika vraćeno, uključujući neke ranjene, prenosi Rojters.

Među njima su bili pripadnici narodne garde i graničari.

17:19h

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinsku raketu u blizini grada Berdjanska na Azovskom moru, javila je ruska državna novinska agencija.

Taj grad je, kako navode, pod ruskom kontrolom, prenosi Rojters.

13:55h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Ukrajina bezuspješno pokušala da napadne brod ruske Crnomorske flote koji je štitio gasovode za prirodni gas, prenio je Rojters.

"Brod je pratio situaciju duž trase gasovoda Turski tok i Plavi tok u Crnom moru", saopštilo je ministarstvo.

13:23h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina neuspješno pokušala da napadne brod ruske crnomorske flote, prenio je Rojters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

11:53h

Ukrajinska vojska je izvijestila o žestokim borbama na istoku zemlje dok ruske snage pokušavaju preuzeti potpunu kontrolu nad djelimično okupiranim regijama Lugansk i Donjeck.

"Protivnik nastavlja usmjeravati svoje glavne napore na pokušaje da u potpunosti zauzme oblasti Luganska i Donjecka", naveo je u nedjelju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. "Žestoke borbe se nastavljaju."

Fokus ruskih snaga na oblasti Lugansk i Donjeck dolazi u trenutku kada ukrajinska vojska vodi veliku kontraofanzivu sa ciljem da ponovo zauzme ukrajinsku teritoriju koju je okupirala Moskva.

Radio Slobodna Evropa

Izmjena: 11:59h
11:45h

Američke snage obučile su više od 10.000 ukrajinskih vojnika od aprila prošle godine, a Glas Amerike je došao do prvih video snimaka na kojima se vidi kako američka vojska trenira Ukrajince, nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju.

Novinarka Glasa Amerike je razgovarala sa troje pripadnika grupe Gejtor, koji su od početka bili uključeni u taj proces.

11:31h

Ruske snage su digle u vazduh branu Kahovka da bi spriječile ukrajinske trupe da napreduju u južnoj oblasti Hersona, izjavila je danas zamjenica ministra odbrane Ukrajine, Hana Malijar, prenosi Rojters.

Ukrajina je optužila ruske snage da su digle u vazduh branu iz njene povezane hidroelektrane. Ova lokacija je pod ruskom okupacijom od prvih nedjelja ruske invazije u februaru prošle godine.

Moskva je za rušenje brane okrivila Ukrajinu.

Obje strane optužuju drugu za granatiranje civila dok se sprovode napori za spasavanje.

"Eksplozija hidroelektrane Kahovka je očigledno izvedena sa namjerom da spriječi ukrajinske odbrambene snage da započnu ofanzivu u oblasti Hersona", rekla je Malijar u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ona je rekla da je akcija, koja je izazvala ogromnu poplavu koja je poplavila gradove i sela, zarobila stanovnike i odnijela čitave kuće, takođe imala za cilj da se omogući raspoređivanje ruskih rezervi u oblastima Zaporožja i Bahmuta.

11:27h

Kremlj je saopštio da nema osnova za bilo kakav mogući dijalog sa Ukrajinom, ali i da ne postoje preduslovi za potencijalne razgovore, prenosi Rojters.

"U ovom trenutku praktično nema preduslova za dogovor. Štaviše, ne postoji osnova, čak i slaba, za bilo kakav dijalog", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za državnu televiziju Rusija.

09:05h

U napadima Rusije tokom proteklog dana povrijeđeno je pet osoba u Hersonskoj oblasti, izvijestio je danas guverner Oleksandar Prokudin, prenosi Kijev indipendent.

Prema njegovim riječima, ruske trupe su napale stambena naselja Hersonske oblasti minobacačem, artiljerijom, višecjevnim raketnim sistemima "Grad", bespilotnim letjelicama i avionima.

"Na grad Herson su ispaljena 32 projektila", rekao je Prokudin.

Kijev indipendent navodi da Rusija nastavlja da granatira glavni grad regiona i naselja u Hersonskoj oblasti, iako se nastavljaju napori za evakuaciju u regionu pogođenom poplavama nakon rušenja brane Kahovka.

Nova Kahovka
foto: Reuters
09:01h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je njegova vojska angažovana u "protivofanzivnim i odbrambenim operacijama" dan nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da je akcija Kijeva da povrati teritoriju uveliko u toku, prenosi Rojters.

Ali ukrajinski lider nije otkrio detalje, rekavši novinarima da prenesu Putinu da su njegovi generali optimisti.

Noseći svoj zaštitni znak kaki odeće, Zelenski je slegnuo ramenima na konferenciji za novinare kada je upitan o Putinovim komentarima u petak da je Kijev započeo kontraofanzivu, ali da nije napredovao.

"U Ukrajini se odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije, ali neću detaljno govoriti u kojoj su fazi", rekao je Zelenski, navodeći poimence vrh ukrajinske vojske.

"Oni (generali) su svi pozitivno raspoloženi. Prenesite to Putinu", rekao je sa osmjehom, stojeći pored kanadskog premijera Džastina Trudoa koji je bio u posjeti.

Trudo i Zelenski juče u Kijevu
Trudo i Zelenski juče u Kijevufoto: Reuters

On je rekao da su Putinovi komentari o kontraofanzivi "zanimljivi"...

"Važno je da Rusija uvijek osjeća ovo: da im nije preostalo mnogo, po mom mišljenju."

Izmjena: 11:31h

Bonus video: