Nakon osam godina: Rusija među prvih deset najvećih svjetskih ekonomija

Rusija je tokom prošle godine proizvela robu i usluge u vrijednosti od 2,3 triliona američkih dolara, što joj je omogućilo da zauzme osmo mjesto u svijetu prema tom pokazatelju, prenosi SEEbiz

14189 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Ruska centralna banka, Foto: Reuters
Ruska centralna banka, Foto: Reuters

Rusija se, prema podacima Svjetske banke i nacionalnih statističkih službi, vratila među prvih deset najvećih svjetskih ekonomija, što se dogodilo prvi put nakon osam godina.

Rusija je tokom prošle godine proizvela robu i usluge u vrijednosti od 2,3 triliona američkih dolara, što joj je omogućilo da zauzme osmo mjesto u svijetu prema tom pokazatelju, prenosi SEEbiz.

Posljednji put među deset najvećih svjetskih ekonomija Rusija je bila 2014. godine, kada je bila na devetom mjestu.

Prošle godine je bila na 11. mjestu.

Najveća ekonomija svijeta prošle godine bile su Sjedinjene Američke Države (SAD) s nominalnim bruto domaćim proizvodom (BDP) od 25,46 triliona dolara.

Na drugom mjestu je Kina sa 17,94 biliona, a na trećem Japan sa 4,17 biliona dolara.

Njemačka je ostala na četvrtom mjestu s BDP-om od 4,07 biliona dolara, na petom je Indija s 3,4 biliona dolara, Velika Britanija je zadržala šestu poziciju s 3,07 biliona, a Francuska je bila sedma s 2,78 biliona dolara.

Rusija je prvi put u istoriji zauzela drugo mjesto među najvećim izvoznicima. Na devetom mjestu je Kanada s BDP-om od 2,14 biliona dolara, dok je Italija pala dvije pozicije i stigla na deseto mjesto, s pokazateljem od 2,01 bilion dolara. Južna Koreja je ispala iz prvih deset i sada je na 13. poziciji.

Bonus video: