Beta: Zabrinutost zbog političkih nejasnoća u Crnoj Gori i Kosovu, Makron i Šolc o Zapadnom Balkanu i Ukrajini u EU

Španski dnevnik "Periodiko" je jedan od onih koji smatraju da izjave vođa EU na nedavnom sastanku Evropske političke zajednice u Moldaviji i "obećanja o evropskoj perspektivi u stvari kriju to da u srednjem roku neće biti ulaska neke nove zemlje u članstvo EU "

21650 pregleda 13 komentar(a)
Makron i Šolc na večeri u jednom restoranu u Potsdamu, Foto: Reuters
Makron i Šolc na večeri u jednom restoranu u Potsdamu, Foto: Reuters

Zaoštravanje oko Kosova i napete političke prilike u Crnoj Gori zasad ne idu u prilog nastojanjima da se Evropskoj uniji (EU) brže priključe susjedi, iako to sad smatra nužnim većina članica EU iz geopolitičkih razloga i stabilnosti na temelju evropskih vrijednosti.

A o tome su upravo u četiri oka pričali i čelnici Njemačke i Francuske, Olaf Šolc i Emanuel Makron, u Potsdamu, javlja pariski list "Figaro" i navodi francuske zvanične izvore da za to priključivanje mora da se smisli "više formata ".

Izvori EU u Briselu su prenijeli agenciji Beta da postoji zabrinutost zbog Kosova i političkih nejasnoća u Crnoj Gori, jer se to odražava i na dvije zemlje u pregovorima o članstvu s EU.

Ali ističu da postoji uvjerenje članica EU da se mora podstaći približavanje susjeda EU, a da o tome govori i saopštenje predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da je spremna snažna ekonomsko-politička podrška cilju da se Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija što prije uključe najprije u Evropsku političku zajednicu, a potom da im se kroz pregovore po zasluzi otvore i vrata članstvu u EU.

U medijima i među analitičarima u EU ima sumnji posebno oko toga šta opipljivo može iznjedriti Evropska politička zajednica, jer se to u mnogome podudara sa usvojenom novom metodologijom proširivanja.

Španski dnevnik "Periodiko" je jedan od onih koji smatraju da izjave vođa EU na nedavnom sastanku Evropske političke zajednice u Moldaviji i "obećanja o evropskoj perspektivi u stvari kriju to da u srednjem roku neće biti ulaska neke nove zemlje u članstvo EU ".

"Periodiko" i neki analitički centri u EU podsjećaju na to da su i Šolc i Makron upravo u više navrata predočili da novih članica ne može biti sve dok prethodno u samoj EU ne dođe do temeljne institucionalne i ekonomske reforme.

Cilj te reforme mora biti, kako se napominje, da se unutar EU ojača demokratsko ustrojstvo, posebno da EU ne bude zakočena sistemom glasanja, pravom veta, kad bude imala 35 članica, kao i da se obezbijede budžetska sredstva za njihovo ugrađivanje u pravni sistem i zahtjevno jedinstveno tržište EU.

Francuski list "Figaro" je, međutim, objelodaniio da su njemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsjednik Emanuel Makron upravo o tome "razmijenili mišljenja jer EU krajem godina mora da se izjasni o početku pregovora s Ukrajinom i Moldavijom".

O sastanku Šolc-Makron nije bilo nikakvog saopštenja, a "Figaro" se poziva na izvore Jelisejske palate, predsjedništva Francuske, i kaže da je Makron na nedavnom susretu zapadnih vođa u Bratislavi zatražio da se "što prije polože osnove za što brže približavanje članstvu Ukrajine, Moldavije i zapadnobalkanskih zemalja EU".

Bonus video: