Bivša premijerka Škotske uhapšena, pa puštena bez optužbe, Stardžon tvrdi da je nevina

U aprilu su suprug Nikole Stardžon, Peter Murel i tadašnji blagajnik stranke, takođe uhapšeni, a zatim pušteni bez optužbe

12836 pregleda 1 komentar(a)
Sterdžon, Foto: REUTERS
Sterdžon, Foto: REUTERS
Ažurirano: 11.06.2023. 19:50h

Bivša premijerka Škotske Nikola Stardžon uhapšena je danas, pa puštena bez optužbe, javio je BBC.

Sterdžon je izjavila da je nevina.

"Naći se u situaciji u kojoj sam se našla danas kada sam sigurna da nisam počinila nikakav prekršaj istovremeno je šokantno i duboko uznemirujuće", napisala je ona na Tviteru.

Škotska policija saopštila je da je 52-godišnja Stardžon ispitana u okviru istrage o finansiranju Škotske nacionalne partije, prenosi Rojters.

Istragom se ispituje šta se dogodilo sa više od 600.000 funti prikupljenih od strane škotskih boraca za nezavisnost 2017. godine za koje se sumnja da su možda korišćene u nelegalne svrhe.

U aprilu su Stardžonin suprug, Peter Murel i tadašnji blagajnik stranke, uhapšeni, a zatim pušteni bez optužbe.

"Stardžon je uhapšena danas zbog sumnji u vezi sa tekućom istragom o finansiranju Škotske nacionalne partije", navodi se u saopštenju policije Škotske.

"Ona je u pritvoru i ispituju je detektivi škotske policije", dodali su ranije danas iz policije.

Portparol SNP-a (Scottish National Party) nije odmah bio dostupan za komentar. Stardžon, najduža liderka u svojoj poluautonomnoj vladi Škotske, iznenadila je politički svijet kada je u februaru objavila ostavku, rekavši da je postala previše podijeljena da bi svoju zemlju vodila ka nezavisnosti.

Bonus video: