Silvio Berluskoni - upečatljiva figura evropske politike, medija i sporta

Kratak biografski pregled nekadašnjeg italijanskog premijera i vlasnika Milana

35432 pregleda 23 reakcija 14 komentar(a)
Berluskoni, Foto: Reuters
Berluskoni, Foto: Reuters

Silvio Berluskoni preminuo je u 86. godini - bio je jedna od najkontroverznijih i najupečatljivih ličnosti evropske politike i sporta sa prelaska iz 20. u 21. vijek.

Bio je vođa je političkog pokreta „Forca Italija“ (Napred Italija), partije koja je osnovana u januaru 1994, da bi se prvi put kandidovala za opšte izbore u martu iste godine.

Ta partija je raspuštena 2008. i Berluskoni je osnovao novu političku stranku Narod slobode (Popolo della Libertà,PdL), a onda je 2013. obnovio Napred Italija.

Berluskoni je bio kratko premijer 1994. godine, a ponovo je na vlast došao 2001. i to je bila najdugotrajnija vlada u istoriji italijanske republike.

U aprilu 2005. 2005, Berluskoni je ponudio ostavku svoje vlade posle poraza na regionalnim izborima i unutrašnjih problema u koaliciji, ali je nakon nekoliko dana formirao novu vladu bez većih promjena u sastavu.

Na parlamentarnim izborima u aprilu 2006. godine koalicija Silvija Berluskonija izgubila je od lijeve koalicije Romana Prodija. Pobjeda je bila vrlo tijesna (0,11%) pa je Berluskoni dugo osporavao rezultate izbora da bi na kraju, ipak, početkom maja podnio ostavku.

Berluskonijeva centro-desničarska koalicija PdL-LN-MpA će odnijeti pobjedu na izborima 2008.

Nakon što je izgubio parlamentarnu većinu 2011. podnio je ostavku na mjesto premijera.

U spoljnjoj politici je podržavao SAD, naročito u intervencijama u Iraku i Avganistanu. Zalagao se za to da Turska postane članica Evropske unije.

Medijski i fudbalski mogul, skandal majstor

On je takođe vlasnik i osnivač medijskih kompanija koje mnogi nazivaju „italijansko medijsko carstvo“.

Bio je među najbogatijim ljudima u Italiji i na svijetu. Poznat je bio kao predsjednik proslavljenog fudbalskog kluba FK Milan između 1986. i 2004. godine, a do 2017. godine je bio jedan od suvlasnika.

Suđeno mu je više puta po raznim optužbama, a osuđen je za poresku prevaru.

Bio je često u centru seksualnih skandala.

Bonus video: