Lukašenko kaže da ne bi oklijevao da upotrijebi rusko nuklearno oružje

"Ne daj bože da danas moram da donesem odluku da upotrijebim to oružje, ali ne bi bilo oklijevanja ako se suočimo sa agresijom", rekao je Lukašenko, prenijela je bjeloruska državna agencija BelTA

12356 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da ne bi oklijevao da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja, koje bi trebalo da bude raspoređeno u Bjelorusiji, ako se njegova zemlja suoči sa agresijom.

Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da se planira raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u susjednu Bjelorusiju, saveznicu Moskve, što je potez koji se smatra upozorenjem Zapadu zbog njegove sve veće vojne podrške Ukrajini.

Putin je naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad oružjem, ali Lukašenkova izjava govori suprotno, navodi AP.

"Ne daj bože da danas moram da donesem odluku da upotrijebim to oružje, ali ne bi bilo oklijevanja ako se suočimo sa agresijom", rekao je Lukašenko, prenijela je bjeloruska državna agencija BelTA.

Ruski zvaničnici nisu odmah komentarisali Lukašenkove izjave.

Lukašenko je naglasio da je on tražio od Putina da razmjesti rusko nuklearno naoružanje u Bjelorusiju i dodao da je taj korak neophodan kako bi se zaustavila potencijalna agresija.

"Vjerujem da niko ne bi želio da se bori protiv zemlje koja ima to oružje. To je oružje za odvraćanje", rekao je Lukašenko.

Putin je tokom sastanka sa Lukašenkom u petak rekao da će radovi na izgradnji objekata za nuklearno naoružanje biti završeni do 7-8. jula i da će ono brzo posle toga biti premješteno na teritoriju Bjelorusije.

Taktičko nuklearno naoružanje namijenjeno je uništavanju neprijateljskih trupa i oružja na bojnom polju. Ima relativno kratak domet, mnogo manji od nuklearnih bojevih glava ugrađenih u interkontinentalne balističke rakete koje su sposobne da unište čitave gradove.

Lukašenko je rekao da Bjelorusiji nije potrebno razmještanje ruskog strateškog nuklearnog naoružanje jer ne namjerava da se bori protiv Amerike. Dodao je međutim da Bjelorusija priprema objekte i za interkontinentalne nuklearne rakete, za svaki slučaj.

Uz Ukrajinu i Kazahstan, u Bjelorusiji je bio smješten značajan dio sovjetskih nuklearnih arsenala, ali je nakon raspada SSSR povučeno u Rusiju prema sporazumu koji su sponzorisale SAD.

Rusija nije rekla koliko će njenog taktičkog nuklearnog oružja biti poslato u Bjelorusiju. Vlada SAD vjeruje da Rusija ima oko 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, koje uključuje bombe koje se mogu nositi avionima, bojeve glave za rakete kratkog dometa i artiljerijske metke.

Rusija je 24. februara 2022. iskoristila teritoriju Bjelorusije da pošalje svoje trupe u Ukrajinu i zadržala je snage i oružje na teritoriji svog saveznika.

Bonus video: