BLOG U granatiranju Odese stradalo šest civila; Lukašenko: Stiglo nuklearno oružje

Rat u Ukrajini – 476. dan

26070 pregleda 6 komentar(a)
Pogođena zgrada u Odesi, Foto: Reuters
Pogođena zgrada u Odesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2023. 22:53h
Završeno
22:47h

Više od 20 ukrajinskih vojnika zarobljenih tokom borbi u Ukrajini izvedeno je danas pred sud na jugu Rusije.

12:26h

Adam Delihmanov, komandant čečenskog dijela Ruske nacionalne garde, ranjen je u protivofanzivi koju trenutno sprovodi ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

12:20h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje strožih sankcija Moskvi, kako bi se zaustavio protok djelova za proizvodnju ruskih projektila.

Zelenski rekao i da je za Kijev i saveznike jeftinije da se zaustavi njihov tranzit od stalnog unaprjeđivanja protivavionskih sistema za eliminaciju njihovog dejstva.

To je drugi put za nešto više od nedjelju dana da je Zelenski pozvao na pooštravanje mjera u cilju zaustavljanja onoga što ukrajinske vlasti nazivaju ruskim "raketnim terorom" protiv civilnih ciljeva, prenosi Rojters.

12:20h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je ta zemlja počela da dobija rusko taktičko nuklearno oružje, prenosi Rojters.

Lukašenko je za TV kanal Rusija-1 izjavio da su neka od njih i do "tri puta" jača od atomskih bombi koje su SAD 1945. godine bacile na Hirošimu i Nagasaki.

08:17h

Medvedev: Moskva ima slobodnu ruku da uništi neprijateljske podvodne komunikacione kablove

Bivši predsjednik Rusije rekao da Moskva nema "moralnih obaveza" prema ukrajinskim podvodnim kablovima nakon navodnog saučesništva Zapada u uništavanju Sjevernog toka 2, prenosi Rojters. 

07:43h

Broj stradalih u jutrošnjem napadu na Odesu popeo se na šest, objavio je Rojters. 

07:07h

Ruski projektili pogodili su tokom noći civilne zgrade u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa, pri čemu su najmanje tri osobe strdale, a 13 ranjeno, saopštila je rano jutros ukrajinska vojska.

Rusija je lansirala četiri krstareće rakete na grad, saopštila je Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine, a prenosi Rojters.

Vojska je ranije saopštila da su dvije rakete uništene prije nego što su pogodile ciljeve.

"Kao rezultat vazdušne borbe i eksplozije, oštećeni su poslovni centar, obrazovna ustanova, stambeni kompleks, prehrambeni objekti i prodavnice u centru grada", saopštila je komanda na Telegramu.

Troje stradalih radilo je u skladištu maloprodajnog lanca kada ga je projektil pogodio i zapalio, dodala je vojska. U tom napadu ranjeno je sedmoro ljudi.

"Pretres ruševina se nastavlja, možda ispod ima još ljudi", dodala je vojska.

Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje.

07:06h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 476. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: