Lukašenko kaže da bi naredio upotrebu ruskog nuklearnog oružja

Iako je Putin naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad navedenim oružjem, izjava Lukašenka sugeriše suprotno, prema navodima AP-a

5785 pregleda 4 komentar(a)
Lukašenko i Putin, Foto: Reuters
Lukašenko i Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi bez oklijevanja naredio upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja koje će biti raspoređeno u Bjelorusiji u slučaju agresije na njegovu zemlju.

Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je planove o raspoređivanju nuklearnog oružja kratkog dometa u susjednu Bjelorusiju, koja je saveznica Rusije. Iako je Putin naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad navedenim oružjem, izjava Lukašenka sugeriše suprotno, prema navodima AP-a.

"Ne daj Bože da danas moram donijeti odluku o upotrebi tog oružja, ali ne bih oklijevao u slučaju suočavanja s agresijom", izjavio je Lukašenko, prenosi bjeloruska državna agencija BelTA.

Ruski zvaničnici zasad nisu komentirali izjave Lukašenka.

Lukašenko je naglasio kako je zatražio od Putina da se rusko nuklearno oružje razmjesti u Bjelorusiju i dodao da je takav korak nužan kako bi se spriječila potencijalna agresija.

"Vjerujem da nitko ne bi želio suprotstaviti se zemlji koja raspolaže takvim oružjem. To je oružje za odvraćanje", istaknuo je Lukašenko.

Putin je 9. juna najavio svoj plan da od početka jula u Bjelorusiji rasporedi taktičko nuklearno oružje. Putin je rekao da će pripreme za ključna postrojenja biti završene 7. i 8. jula i da će tada započeti premještanje.

Ovo saopštenje je objavljeno nakon sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

To bi značilo da će premještanje započeti netom prije samita NATO saveza u Litvaniji, koja graniči s Bjelorusijom. Samit u litvanskom glavnom gradu Viljnusu održaće se 11. i 12. jula.

Bonus video: