BLOG Moskva najavila održavanje lokalnih izbora u okupiranim teritorijama u Ukrajini 10. septembra

Rat u Ukrajini – 476. dan

26771 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Ukrajinski vojnik na frontu u Donjecku, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik na frontu u Donjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2023. 22:46h
Završeno
13:57h

NATO ne vidi naznake da je Rusija promijenila svoj nuklearni stav nakon izjava bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je njegova država od Moskve dobila nuklearno oružje za koje se ne libi da upotrijebi, saopštio je danas generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

Lukašenko je u utorak izjavio da ne bi oklijevao da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja, koje bi trebalo da bude raspoređeno u Bjelorusiji, ako njegova država bude napadnuta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je ranije ove godine da planira raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u Bjelorusiji i naglasio da će Moskva zadržati kontrolu nad tim oružjem.

"Mi, naravno, pažljivo pratimo šta Rusija radi. Do sada nismo vidjeli nikakve promjene u nuklearnom stavu koje zahtijevaju bilo kakve promjene našeg stava", rekao je Stoltenberg novinarima prije nego što je započeo predsjedavanje sastankom ministara odbrane NATO-a u sjedištu alijanse u Briselu.

Tajna NATO grupa za planiranje nuklearne odbrane trebalo bi da se sastane sjutra. Sastanak je odavno planiran i nije reakcija na nedavna dešavanja, ali je alijansa zabrinuta zbog Putinovih prijetnji i njegovih odluka da povuče Rusiju iz važnih sporazuma o ograničenju naoružanja.

"Rusija mora da zna da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi. Rusija je uložila velika sredstva u nove moderne nuklearne kapacitete i rasporedila nuklearno oružje blizu granica sa alijansom na krajnjem sjeveru", rekao je Stoltenberg.

(BETA)

13:53h

Ruska izborna komisija objavila je da će 10 septembra održati lokalne "izbore" na teritorijama koje je Rusija okupirala u Ukrajini i čije je pripajanje objavila u septembru 2022.

Prema izbornoj komisiji cilj je da se izaberu regionalne skupštine i opštinski savjeti, iako Moskva kontroliše samo dio regiona Lugansk i Donjeck na istoku i Zaporožje i Herson na jugu.

U tim oblastima i dalje se vode borbe, a Ukrajina upravo sprovodi kontraofanzivu čiji cilj je njeno oslobađanje.

Gotovo godinu i po dana od početka napada na Ukrajinu Rusija kontroliše oko 17 odsto ukrajinske teritorije uključujući Krim, poluostrvo koje je anektirala 2014. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je proglasio pripajanje regiona Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck u septembru prošle godine, poslije organizovanja pseudo referenduma iako su se tamo vodile borbe i uprkos gotovo jednoglasnim kritikama međunarodne zajednice.

Putin predstavlja te oblasti kao istorijski ruske oblasti i kaže da Kijev treba da prihvati da ih preda da bi se postigao mir. Ukrajina isključuje bilo kakav kompromis oko svog teritorijalnog integriteta.

(BETA)

Izmjena: 14:00h
09:44h

Norveška i Danska poslaće Ukrajini dodatnih 9.000 komada artiljerijske municije, saopštilo je norveško Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je Norveška već poslala Ukrajini 7.000 komada artiljerijske municije iz sopstvenih zaliha, prenosi Rojters.

09:43h

Ruske rakete pogodile su jutros dva industrijska objekta u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Vilkul, a napad dronom je takođe prijavljen u Odesi.

U Krivom Rogu je jedan 38-godišnji muškarac povrijeđen, a jedan automobil je oštećen djelovima rakete koju je oborila protivvazdušna odbrana, prenosi Rojters.

Šteta je značajna, napisao je Vilkul na Telegramu.

Krivi Rog je rodno mjesto ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

09:43h

Rat u Ukrajini – 476. dan. Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira te tvrdnje.

U južnom lučkom gradu Odesi, vlasti su saopštile da je protivvazdušna odbrana danas oborila svih 18 ruskih dronova koji su se približili regionu.

Ruske vlasti na Krimu takođe su prijavile napad bespilotnim letjelicama, i saopštile da su oborili devet ukrajinskih dronova.

Lider Krima Sergej Aksjonov napisao je na Telegramu da su razbijeni prozori na nekoliko kuća u selu Dokučajevo.

Bonus video: