Služba za klimatske promjene Kopernikus: Svijet je upravo doživio najtopliji početak juna u istoriji...

"Globalne srednje temperature vazduha na površini za prve dane juna 2023. bile su najviše u evidenciji podataka ERA5 za početak juna“, saopšteno je iz Kopernikusa

12385 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Prosječne globalne temperature na početku juna bile su najtoplije koje je jedinica za praćenje klime Evropske unije ikada zabilježila u tom periodu, nadmašivši prethodne rekorde sa "znatnom razlikom", saopšteno je u četvrtak, 15. juna, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ova vijest stiže pošto je klimatski fenomen El Nino zvanično stigao, izazivajući strah od ekstremnih vremenskih uslova i novih temperaturnih rekorda, javlja agencija Frans pres (AFP).

"Svijet je upravo doživio najtopliji početak juna u istoriji, nakon mjeseca maja koji je bio za manje od 0,1 stepen Celzijusa hladniji od najtoplijeg maja do sada“, rekla je Samanta Berdžes, zamjenica direktora Službe za klimatske promjene Kopernikus (C3S), pod kontrolom Evropske komisije (EK).

"Globalne srednje temperature vazduha na površini za prve dane juna 2023. bile su najviše u evidenciji podataka ERA5 za početak juna“, saopšteno je iz Kopernikusa.

Neki od podataka sežu do 1950. godine.

Kopernikus je nedavno objavio da su okeani prošlog mjeseca bili topliji nego u bilo kom drugom zablježenom maju.

Saopštili su da su početkom juna globalne temperature premašile predindustrijske nivoe za više od 1,5 stepeni Celzijusa, što je najambiciozniji limit za globalno zagrijavanje u Pariskom sporazumu iz 2015.

Prema podacima, dnevna globalna prosječna temperatura bila je na ili iznad praga od 1,5C u periodu od 7. do 11. juna, dostižući maksimum od 1,69C iznad njega 9. juna.

Iako je ovo prvi put da je granica pređena u junu, to se već dešavalo zimi i tokom proljeća posljednjih godina.

"Svaki djelić stepena je važan da bi se izbjegle još teže posljedice krize izazvane klimatskim promjenama“, rekla je Berdžes.

Kopernikus se nalazi u njemačkom gradu Bonu, gdje se vode pregovori o klimi Ujedinjenih nacija uoči samita o klimi COP28 koji bi trebalo da se održi u Dubaiju krajem godin

Služba za klimatske promjene Kopernikus (skraćeno C3S) je jedna od šest tematskih usluga koje pruža Kopernikus program Evropske unije.

Bonus video: