BLOG Eksplozije u Kijevu tokom posjete afričkih lidera: "Rusija želi još rata, a ne mir"

Rat u Ukrajini – 477. dan

28728 pregleda 18 komentar(a)
Afrički lideri u Kijevu, Foto: Reuters
Afrički lideri u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2023. 21:57h
Završeno
19:54h

Rusija je prebacila prvi kontingent nuklearnog naoružanja u Bjelorusiju, a do kraja ljeta i godine završiće do kraja prebacivanje taktičkog nuklearnog oružja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

12:22h

Najmanje dvije eksplozije odjeknule su u Kijevu danas u momentu kada je sedam afričkih lidera stiglo u Ukrajinu na mirovnu misiju gdje će se sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a dan nakon toga otputovati u Rusiju.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da su se eksplozije desile o okrugu Podil i upozorio da je još projektila usmjereno prema gradu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ukrajinski ministar odbrane Dmitro Kuleba objavio je na Tviteru da su rakete na Kijev poruka afričkim liderima koji danas posjećuju Ukrajinu.

"Putin gradi samopouzdanje izvodeći najveći raketni napad na Kijev u posljednjih nekoliko nedjelja, baš tokom posjete afričkih lidera našoj prijestonici. Ruske rakete su poruka Africi: Rusija želi još rata, a ne mir", navodi Kuleba.

Vazduhoplovstvo Ukrajine sapštilo je na Telegramu da je uništilo šest balističkih projektila Kinžal, šest krstarećih raketa Kalibr i dvije izviđačke bespilotne letjelice u posljednjem ruskom napadu na Kijev ali nije dalo informacije o eksplozijama koje su se desile u glavnom gradu.

Nešto ranije, afrički lideri su otišli ​​na mjesto masovne grobnice u gradu Buča, koji se nalazi nedaleko od Kijeva.

Njih su jutros na željezničkoj stanici Nemišajevo dočekali specijalni izaslanik Ukrajine za Afriku i Bliski istok Maksim Subh, kao i južnoafrički ambasador u Ukrajini Andre Gronevald.

(Beta)

12:16h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove snage odbile više napada ukrajinske vojske na nekoliko različitih lokacija, nanijevši napadačima teške gubitke, prenosi Rojters

U saopštenju se navodi da su mnoga oklopna vozila i ostala oprema oružanih snaga Ukrajine uništeni, te da će jedinice koje unište tenkove njemačke proizvodnje Leopard i oklopna vozila koja su obezbjedile Sjedinjene Američke Države biti dodatno nagrađene.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ove informacije.

09:05h

Otprilike nedjelju dana od početka kontraofanzive za koju se Kijev nada da će preokrenuti tok ruske invazije, ukrajinske snage nastavljaju da napreduju, tvrdeći da su oslobodile najmanje šest sela duž južnih i jugoistočnih djelova linije fronta od 1.000 kilometara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Rusija je navodno uzvratila na makar jednoj lokaciji i dvije strane vode žestoke artiljerijske i tenkovske bitke na nekoliko mjesta. Duboka ruska odbrana s rovovima i minskim poljima nanijela je ozbiljnu štetu nekim ukrajinskim jedinicama i usporila njihovo napredovanje.

Vojni stručnjaci, obavještajni zvaničnici, istoričari i drugi posmatrači kažu da je prerano za davanje definitvne procjene da je ukrajinska kontraofanziva zabilježila veliki uspjeh ili odlučujući neuspjeh.

Ukrajina je dosad nadmašila sva očekivanja, prvo osujetivši pokušaj Rusije da zauzme Kijev u prvim nedjeljama invazije, a zatim brzom kontraofanzivom u oblastima Harkova i Hersona u drugoj polovini prošle godine.

Sada su ukrajinske snage ojačane milijardama dolara vrijednim zapadnim oružjem – tenkovima, artiljerijom, oklopnim vozilima, bespilotnim letjelicama, projektilima – i osnažene višemjesečnom obukom u NATO-u, kao i taktikama zapadnih snaga. Zapadne pristalice Ukrajine nadaju se da Kijev može da probije rusku odbranu i ostvari neku vrstu odlučujuće pobjede.

Ipak, vojna doktrina kaže da su ofanzivne snage skoro uvijek u nepovoljnijem položaju u odnosu na odbrambene – generalno, teže je osloboditi ili zauzeti teritoriju nego je odbraniti.

Za neke posmatrače, otvoreno je pitanje da li su ukrajinske snage u dosadašnjim borbama uopšte počele svoj glavni udar.

"Kad je riječ o dobicima koje su Ukrajinci ostvarili, o njima se ne može govoriti u smislu relativnog uspeha ili neuspjeha. Prerano je", rekao je Penti Forstrom, penzionisani finski potpukovnik koji je takođe bio finski vojni ataše u Moskvi.

"Imam osjećaj da još nismo vidjeli pravu ofanzivu", rekao je on za RSE.

"Da, oni se bore na mnogim mjestima, ali po mom mišljenju, ne punim kapacitetom. Ukrajina još nije angažovala svoje veće brigade."

09:02h

Američki predsjednik Džozef Bajden podržao je predlog generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se objavi da Ukrajina ne mora da sprovodi akcioni plan za članstvo (MAP) da bi se pridružila NATO-u, izvijestio je portal Akios, pozivajući se na dvoje ljudi upoznatih sa tim, prenosi Kijev indipendent.

MAP predviđa da se zemlja procenjuje korak po korak na putu ka ispunjavanju specifičnih kriterijuma za pristupanje NATO-u, što može da potraje godinama ili čak decenijama.

Ukoliko Stoltenbergov predlog prihvate i drugi saveznici, Ukrajina će krenuti putem nove članice Finske, koja je preskočila proces MAP-a.

U početku, Bajden je bio među onima koji nisu bili voljni da odu dalje od obaveza preuzetih na samitu NATO-a 2008. u Bukureštu da će se Ukrajina jednog dana pridružiti alijansi, piše Akios.

Međutim, tokom sastanka između Bajdena i Stoltenberga 13. juna, šef NATO-a je navodno predložio da se izjavi da je Ukrajina postigla napredak ka članstvu i da neće morati da završi proces MAP-a koji su prošle druge zemlje istočne Evrope.

08:59h

Rusija je tokom noći sa 15. na 16. jun lansirala dva drona iranske proizvodnje u napadu na Ukrajinu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, a oba je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana, prenosi Kijev indipendent.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je preciziralo da su dronovi oboreni iznad južne Nikolajevske oblasti.

Dodaje se da je ukrajinska protivvazdušna odbrana 15. juna uništila četiri ruska drona tipa Lancet, Orlan-10, Orlan-30 i Zala, kao i jedan neidentifikovani dron.

Vazduhoplovstvo je takođe izvijestilo da je tokom proteklog dana izvelo do deset grupnih vazdušnih napada na položaje ruskih trupa.

Rusija koristi bespilotne letjelice kamikaze iranske proizvodnje za napad na Ukrajinu od septembra prošle godine, izvodeći napade na civile i uništavajući infrastrukturu širom zemlje, navodi Kijev indipendent.

Bonus video: