Putin: Prebacili smo dio nuklearnog naoružanja u Bjelorusiju

"Mi imamo više nuklearnog naoružanja nego zemlje NATO. Oni to znaju i sve vrijeme nas ubjeđuju da počnemo pregovore o smanjenju. Neka idu dođavola", kazao je predsjednik Rusije

9160 pregleda 17 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Rusija je prebacila prvi kontingent nuklearnog naoružanja u Bjelorusiju, a do kraja ljeta i godine završiće do kraja prebacivanje taktičkog nuklearnog oružja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Komentarišući pozive na obnovu pregovoru o smanjenju nuklearnog naoružanja, Putin je poručio da o tome neće pregovarati sa zapadnim zemljama, prenio je Tass.

"Mi imamo više nuklearnog naoružanja nego zemlje NATO. Oni to znaju i sve vrijeme nas ubjeđuju da počnemo pregovore o smanjenju. Neka idu dođavola", kazao je predsjednik Rusije.

Prema Putinovim riječima, Rusija ne treba da koristi nuklearno oružje, ali je to teoretski moguće u slučaju ugrožavanja teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i postojanja zemlje, prenosi N1.

"Nuklearno oružje se pravi da bi se osigurala naša bezbjednost, u najširem smislu te riječi, i postojanje ruske države“, kazao je Putin i dodao da presedan postoji, jer su to već jednom uradile Sjedinjene Američke Države.

Govoreći o uzrocima rata u Ukrajini, Putin je rekao: "Zapad o tome nije želio da razgovara sa Rusijom, ali željeće, a mi ćemo vidjeti kada ćemo i o čemu s njima razgovarati“.

On je istakao da Rusija praktično nema kontakte sa SAD, ali nije od njih odustala.

"Oni su prebacili dijalog na polje isporuka oružja Ukrajini, a mi ćemo uništiti sve što su im poslali, pa ćemo vidjeti šta će biti dalje. Za sada je uništeno skoro 30 odsto teške oklopne tehnike“, kazao je Putin.

Dodao je da ne isključuje mogućnost da bi stvari po pitanju Ukrajine možda krenule drugim putem da je u SAD bila druga administracija.

"Bajden je iskusan političar i nije na meni da ga učim. Mi ćemo raditi sve što je u skladu sa našim interesima i to će jednom morati da prihvate“, poručio Putin.

Govoreći o ekonomskim temama, Putin je istakao da je Rusija već deset godina među prvih pet globalnih izvoznika pšenice, a ove godine bi mogla da postavi rekord.

"Zalihe poljoprivrednih proizvoda dostigle su novi maksimum od više od 41 milijarde dolara, a od 2016. smo najveći svjetski izvoznik pšenice. Ima razloga da vjerujemo da će ove godine naše kompanije napraviti još jedan korak naprijed i oboriti rekord u izvozu pšenice. Naš ukupan izvoz prošle godine oborio je desetogodišnji rekord i dostigao je 592 milijarde dolara, od čega skoro trećina, 188 milijardi, otpada na nesirovinski i neenergetski izvoz", naveo je Putin.

Bonus video: