BLOG Putin afričkim liderima: Cijenimo vaš pristup, otvoreni smo za dijalog sa svima koji žele mir

Rat u Ukrajini – 478. dan

29907 pregleda 17 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u regionu Donjecka, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u regionu Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2023. 21:31h
Završeno
20:48h

"Teško da je ovdje moguće predvidjeti bilo kakvu odluku, ali mogu da kažem, sudeći de fakto po statusu kvo koji imamo, ovaj dogovor je nemoguć.", kazao je Dmitri Peskov, portparol Kremlja ruskim medijima.

17:53h

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, poručio je afričkim liderima da Rusija cijeni njihov balansiran pristup u vezi konflikta u Ukrajini i da je otvorena za razgovore, prenosi Rojters.

"Otvoreni smo za konstruktvini dijalog sa svima koji žele mir baziran na principima pravde uzimajući u obzir legitimne interese svih strana", rekao je Putin.

Lideri iz Južne Afrike, Senegala, Egipta, Zambije, Ugande, Republike Kongo i Komorskih ostrva posjetili su Moskvu nakon što su juče bili u Kijevu.

Izmjena: 18:05h
11:02h

Pilot koji je pješke pobjegao iz Rusije dao je intervju za BBC u kojem je opisao kako vojska trpi teške gubitke i suočava se sa padom elana.

Poručnik Dmitrij Mišov, dvadesetšestogodišnji vazduhoplovac, predao se litvanskim vlastima i zatražio politički azil.

10:40h

Ukrajinske snage napreduju u južnim sektorima svoje kontraofanzive protiv ruskih okupacionih trupa, rekli su ukrajinski vojni zvaničnici.

Najnoviji izvještaj o kontraofanzivi, kao i prikaz "očajničkog otpora" ruskih trupa na istoku, objavljen je nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da je kretanje u kontraofanzivi "najvažnija stvar".

"Svaki vojnik, svaki novi korak koji preduzimamo, svaki metar ukrajinske zemlje oslobođen od neprijatelja je od najveće važnosti", rekao je Zelenski u svojoj noćnoj videoporuci, prenosi Rojters, koji dodaje da nije mogao provjeriti situaciju na bojnom polju.

Rusija nije službeno priznala ukrajinsko napredovanje u ranim fazama kontraofanzive i rekla je da je nanijela teške gubitke kijevskim snagama u prethodna 24 sata.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je na Telegramu da su trupe "uključene u aktivne pokrete za napredovanje u nekoliko smjerova odjednom".

"Praktično u svim sektorima gdje naše jedinice napadaju na jugu, bilježe taktičke uspjehe", kaže Maljar.

"Oni postepeno napreduju. U ovom trenutku napredovanje je do dva kilometara u svakom smjeru."

General pukovnik Oleksandr Siriski, koji je zadužen za ukrajinske kopnene snage, ranije je opisao situaciju na istoku kao napetu, pri čemu je Rusija dovela svoje najbolje divizije u sektor Bahmuta uz podršku artiljerije i aviona.

(Slobodna Evropa)

10:35h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pozvao je danas na veću proizvodnju tenkova kako bi se zadovoljile potrebe vojske Rusije, u jeku ukrajinske kontraofanzive.

Šojgu, koji je posjetio vojnu fabriku u regionu Omska u Sibiru, "postavio je za cilj nastavak povećanja proizvodnje tenkova", saopštila je ruska vojska.

Prema njegovim riječima, neophodno je "zadovoljiti potrebe ruskih snaga koje ispunjavaju zadatke specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Šojgu je istakao potrebu da se poboljša bezbjednost oklopnih vozila, dodaje se u saopštenju.

U Ukrajini je u jeku kontraofanziva snaga Kijeva koja ima za cilj da povrati teritorije pod ruskom kontrolom.

Ruske vlasti smatraju da je kontraofanziva neuspješna.

Ukrajinske vlasti tvrde da su oslobodile nekoliko lokaliteta i stotinu kvadratnih kilometara, uglavnom na južnom frontu.

(BETA)

Bonus video: