Švajcarci glasaju na dva referenduma, o zaštiti klime i višim porezima na dobit

Zakonom se Švajcarska želi učiniti klimatski neutralna do 2050. Da bi se to postiglo, štetne emisije moraju se smanjiti za 75 odsto do 2040. u poređenju sa nivoima iz 1990. godine

3635 pregleda 2 komentar(a)
Klimatske promjene, Alpi, Foto: REUTERS
Klimatske promjene, Alpi, Foto: REUTERS

Švajcarci danas na referendumima glasaju o novom zakonu o zaštiti klime i višim porezima na dobit. Ankete pokazuju da će obje mjere proći.

Rezultati se očekuju u ranim poslepodnevnim satima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Parlament je već usvojio klimatski zakon, ali konzervativna Švajcarska narodna stranka (SVP) ga odbija, tvrdeći da bi uzrokovao eksploziju rasta cijena. SVP je prikupio dovoljno potpisa da iznudi glasanje na referendumu, piše AFP.

Zakonom se Švajcarska želi učiniti klimatski neutralna do 2050. Da bi se to postiglo, štetne emisije moraju se smanjiti za 75 odsto do 2040. u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

Potrošnja fosilne energije treba se smanjiti.

Švajcarska vlada finansijskim potporama želi podstaći odustajanje od grijanja na naftu i plin. Komapnije će, takođe dobiti potporu kako bi im se pomoglo u prelasku na tehnologije koje će biti prijateljskije prema klimi.

Za tu su namjenu u desetogodišnjem razdoblju na raspolaganju 3.2 milijarde švajcarskih franaka. Švajcarska još uvijek uvozi oko tri četvrtine svoje energije. U Alpima se planiraju veliki parkovi sa solarnim pločama i više vjetroturbina.

U slučaju poreza na dobit pitanje je implementacije odluke Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) kojom se zahtijeva da međunarodne kompanije s prodajom od najmanje 750 miliona eura budu oporezovane po stopi od najmanje 15 posto.

Porezne stope u švajcarskim kantonima dijelom su znatno niže i stoga su posebno privlačne za multinacionalne korporacije. Basel i Zug, gdje se nalaze velike farmaceutske i trgovačke grupe, imali bi najviše koristi od viših poreznih prihoda.

Bonus video: