Sukob Francuske i Njemačke oko reforme pravila potrošnje u EU

"Potrebna su nam zajednička pravila koja su ista za sve. Potreban nam je pouzdan put ka smanjenju deficita i nižem nivou duga“, rekao je u petak njemački ministar finansija Kristijan Lindner, prije sastanka sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu

7542 pregleda 3 komentar(a)
Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc, Foto: Reuters
Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc, Foto: Reuters

Francuska i Njemačka oštro su se sukobile oko reforme pravila potrošnje na nacionalnom nivou u članicama Evropske unije, što znači da je dogovor, kome se nadaju do kraja godine, sve manje vjerovatan, piše Politiko, prenosi N1.

U sklopu revizije Sporazuma o stabilnosti i rastu, Evropska komisija je predložila udaljavanje od strogih, standardizovanih zahtjeva za smanjenje duga u skladu sa srednjoročnim ciljevima specifičnim za svaku zemlju, dajući svojim članicam više vremena i fleksibilnosti, što je naišlo na protivljenje velike grupe vlada, na čelu sa Njemačkom.

U trenutku kada EU želi ponovo da uvede pravila za smanjenje duga i deficita, koja su suspendovana tokom pandemije kovida, predložena reforma ponovo otvara istorijske podjele između sjevera i juga, odnosno između fiskalno konzervativnih zemalja i onih koje troše, a Francuska i Njemačka su decenijama bile na čelu ta dva suprotstavljena bloka.

"Potrebna su nam zajednička pravila koja su ista za sve. Potreban nam je pouzdan put ka smanjenju deficita i nižem nivou duga“, rekao je u petak njemački ministar finansija Kristijan Lindner, prije sastanka sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu.

On je dodao da Njemačka „nije sama“ u zabrinutosti zbog predloga Komisije, za koje Berlin vjeruje da bi zemljama i Komisiji dali previše slobode i da ne obezbjeđuju jedinstvene i mjerljive zahtjeve za smanjenje duga.

Stav Francuske je potpuno suprotan, što predstavlja veliki problem, jer se traži konsenzus prije nego što pregovori o konačnom obliku reforme počnu sa Evropskim parlamentom.

Bonus video: