BLOG Šolc: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati duže

Rat u Ukrajini – 480. dan

28069 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Posledice granatiranja u ruskoj oblasti Belgorod, Foto: REUTERS
Posledice granatiranja u ruskoj oblasti Belgorod, Foto: REUTERS
Ažurirano: 19.06.2023. 22:25h
Završeno
20:41h

Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao potrajati duže i da se za to treba pripremiti.

On je, na zajedničkoj konferenciji u Berlinu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kazao da je glavna tema sastanka bila priprema za NATO samit u Viljnusu, prenosi Anadolija.

Šolc je, navodeći da će se na samitu detaljno raspravljati o ratu Rusije protiv Ukrajine i kako se nositi s njegovim posljedicama, rekao da bi "rat mogao potrajati duže”.

“Moramo biti spremni na to", kazao je Šolc.

(MINA)

13:26h

Šef dijela ukrajinske oblasti Donjeck, koju kontrolišu moskovske snage optužio je u ponedjeljak ukrajinske snage da su ranile 20 civila u raketnom napadu na grad Volnovaha i da je pritom poginula šestogodišnja djevojčica.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, Denis Pušilin je naveo da je Ukrajina udarila na "apsolutno civilno“ područje Volnovahe koristeći raketne sisteme koje je isporučio Zapad, prenosi Rojters.

Šestogodišnja djevojčica je ubijena u oblasti Volnovahe, rekao je Pušilin, kada je ukrajinska raketa pogodila dvorište njene kuće.

Volnovahu, koja je imala oko 21.000 stanovnika prije rata, preuzele su ruske snage ubrzo nakon što su desetine hiljada ruskih vojnika ušle u Ukrajinu krajem februara prošle godine.

13:24h

Kremlj je saopštio da je odluka Rusije da odbije pomoć Ujedinjenih nacija u oblastima Ukrajine pod ruskom kontrolom, koja su poplavljena probijanjem brane Kahovka, motivisana "bezbjednosnim opasnostima" i "drugim nijansama", prenosi Rojters.

Ujedinjene nacije saopštile su u nedjelju da je Moskva odbila ponudu za pomoć pošto je broj žrtava porastao.

Rušenje brane pod kontrolom Moskve 6. juna izazvalo je poplave širom južne Ukrajine i djelova Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije, uništavajući domove i poljoprivredno zemljište uzrokujući prekid u snabdijevanju stanovnika.

13:24h

Ruski proizvođač hemijskih đubriva "Toljati azot" trpi "ogromne gubitke" zbog zatvaranja cjevovoda za amonijak Toljati–Odesa do Ukrajine, prenijela je agencija Tas saopštenje matične kompanije "Uralhem".

Kako prenosi Tas, "Uralhem" je takođe rekao da će novi terminal za amonijak u južnoj ruskoj luci Taman u potpunosti pokriti izvozne potrebe ruskih proizvođača amonijaka, prenosi Rojters.

Cevovod "Toljati–Odesa" zatvoren je od početka rata u Ukrajini.

Moskva je više puta ponavljala da je ponovno otvaranje tog cjevovoda ključni uslov za obnavljanje sporazuma kojim se Ukrajini dozvoljava da bezbjedno izvozi žito iz svojih luka na Crnom moru.

10:48h

Ukrajinske vlasti su danas saopštile da ponovo imaju kontrolu nad osam naselja na jugu zemlje.

Vojska je jutros saopštila da je oslobodila selo Pjatihatki, koje se nalazi na južnom frontu sukoba sa ruskim snagama, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Sa ovim selom, u junu je od pokretanja kontraofanzive oslobođeno ukupno osam lokaliteta.

Kako je na društvenim mrežama objavila zamjenica ministra odbrane Gana Malijar, Ukrajina je na ovom području uspjela da povrati 113 kvadratnih kilometara teritorije.

(BETA)

10:01h

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je osujetila seriju ukrajinskih "sabotaža i terorističkih zavjera“ usmjerenih na zvaničnike koje podržava Rusija na teritoriji u Ukrajini pod ruskom kontrolom i da je uhapsila jednu ženu u okviru svoje istrage.

FSB je u saopštenju naveo da su napadi bili usmjereni na ruske službenike za sprovođenje zakona i ruske vladine zvaničnike u Zaporožju, jednoj od četiri oblasti u Ukrajini za koje Moskva kaže da je anektirala od početka onoga što naziva svojom "specijalnom vojsnom operacijom“.

Kijev trenutno pokreće kontraofanzivu da povrati ono što je za njega i Zapad rekao da je "nezakonito okupirana teritorija".

FSB je saopštio da je pokrenuo krivične postupke protiv neimenovane žene koju je opisao kao "saučesnika" po optužbama za terorizam i ilegalno posjedovanje eksploziva, prenosi Rojters.

10:01h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska osujetila pokušaj ukrajinskih trupa da zauzmu selo Novodonjecke u oblasti Donjecka gdje je, kako se navodi, usmjerena kontraofanziva Kijeva.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su marinci ruske Pacifičke flote odbili noći napad i uništili ukrajinska oklopna vozila, prenosi Rojters.

10:00h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Moskva u posljednjih 10 dana vjerovatno počela da premješta elemente svojih snaga sa istočne obale rijeke Dnjepar da bi ojačala sektore Zaporožja i Bahmut.

"Preraspoređivanje trupa vjerovatno odražava percepciju Rusije da je veliki ukrajinski napad preko rijeke Dnjepar sada manje vjerovatan nakon urušavanja brane Kahovka i poplava koje su uslijedile", navodi se u saopštenju.

09:41h

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar danas je potvrdila da su ukrajinske snage oslobodile osam naselja u posljednje dvije sedmice svojih ofanzivnih operacija, uključujući selo Pjatihatki.

“Tokom dvije sedmice ofanzivnih operacija u smjerovima Berdianska i Melitopolja, oslobođeno je osam naselja”, rekla je Maljar u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi Slobodna Evropa.

Zvaničnik postavljen u Rusiji rekao je ranije da je Ukrajina ponovo zauzela Pjatihatki, selo u južnoj regiji Zaporožja, i da su se tamo ukopali.

(MINA)

Izmjena: 10:00h
09:34h

Najmanje sedam osoba, među kojima jedno dijete, ranjeno je danas u ukrajinskim udarima na rusku Belgorodsku oblast na granici sa Ukrajinom, izjavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Udari su bili usmjereni na nekoliko stambenih zgrada u okrugu Valujsk, naveo je Gladkov na Telegramu.

"Opštinski okrug Valujsk je pod vatrom ukrajinskih snaga. Prema prvim informacijama, povrijeđeno je sedam osoba, među kojima i jedno dijete koje ima prelom ključne kosti", dodao je zvaničnik.

Svi povrijeđeni su hospitalizovani.

Na meti ukrajinskih napada bila su i dva sela u regionu Kurska, takođe na granici sa Ukrajinom, izjavio je lokalni guverner Roman Starojt, dodajući da u tim napadima nema žrtava.

Guverner Krima Sergej Aksjonov izjavio je danas da su dvije bespilotne letjelice oborene tokom noći iznad poluostrva koje je pripojila Rusija.

(BETA)

Izmjena: 09:41h
09:33h

Rat u Ukrajini – 480. dan. Šta se dešavalo juče u ovom sukobu možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: