Ustavni sud Moldavije zabranio prorusku partiju Šor koja je predvodila proteste

U moldavskom parlamentu, partija Šor drži pet od ukupno 101 poslaničkih mjesta

8673 pregleda 14 komentar(a)
Liderka partije Marina Tauber pred sudom, Foto: Reuters
Liderka partije Marina Tauber pred sudom, Foto: Reuters

Ustavni sud Moldavije zabranio je juče prorusku političku partiju Šor, organizatora niza demonstracija protiv vlade te male zemlje, smjtešene između Rumunije i Ukrajine, koja je prošle godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

„Politička partija Šor smatra se rasformiranom od ovog trenutka“, rekao je predsjednik moldavskog ustavnog suda Nikolae Roska na sjednici koju je direktno prenosila televizija, javio je CNN.

Odluka suda je konačna i protiv nje nije dozvoljena žalba.

Pristalice Šora ispred suda
Pristalice Šora ispred sudafoto: Reuters

U moldavskom parlamentu, partija Šor drži pet od ukupno 101 poslaničkih mjesta.

Poslije rasformiranja stranke, ti poslanici će moći da ostanu u parlamentu kao nezavisni poslanici, bez prava da se priključe drugim strankama, saopštio je sud.

Partija Šor je dobila ime po svom vođi, tajkunu Ilanu Šoru, koji je 2019. godine pobjegao u Izrael. Njemu su SAD i Kanada uvele sankcije.

Ilan Šor se smatra pripadnikom proruske struje u Moldaviji, koja ima proevropsku vladu, a 2022. godine dobila je status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji zajedno sa Ukrajinom.

U siromašnoj Moldaviji, koja trpi posljedice rusko-ukrajinskog rata, iste godine počeli su veliki protesti pod vođstvom partije Šor – zbog energetske krize i cijena energenata.

f
foto: Reuters

Moldavska vlada optužuje Rusiju da priprema puč koji bi na vlast u Kišinjevu doveo snage bliske Kremlju.

Predsjednica Ukrajine Maja Sandu optužila je Rusiju da koristi „sabotere“ preobučene u civile da bi posijale razdor i izazvale nemire u doba političke nestabilnosti.

Slična upozorenja dolazila su i od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, čiju je zemlju delimično okupirala Rusija u februaru 2022. godine.

Moldavija je dobila nezavisnost poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Bonus video: