Zatvorenici nisu dovoljni, Vagner sada traži i gejmere

“Nova Vagnerova kampanja za zapošljavanje navodno reklamira obuku s dobro pripremljenim instruktorima, zdravstveno i životno osiguranje, modernu opremu i garantuje da će svi regruti dobiti sve obećane isplate”, objavio je Institut za proučavanje rata

3107 pregleda 2 komentar(a)
Grafiti podrške plaćenicima u Sankt Peterburgu, Foto: Reuters
Grafiti podrške plaćenicima u Sankt Peterburgu, Foto: Reuters

Ruska plaćenička grupa Vagner pozvala je osobe starosti od 21 do 35 godina, sa iskustvom u igranju video igara, da im se pridruže kao stručnjaci za bespilotne letjelice, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Institut se poziva na opozicioni ruski list Verstka, koji je izvijestio da regrutima nije potrebno prethodno iskustvo.

ISW je takođe ukazao na presretnuti audio snimak koji je objavila ukrajinska Glavna obavještajna uprava (GUR), u kom ruski vojnik raspravlja o novoj kampanji Vagnera za regrutaciju, pokrenutoj zbog velikih gubitaka na bojnom polju, prenosi Indeks.

“Nova Vagnerova kampanja za zapošljavanje navodno reklamira obuku s dobro pripremljenim instruktorima, zdravstveno i životno osiguranje, modernu opremu i garantuje da će svi regruti dobiti sve obećane isplate”, objavio je ISW.

Prigožin: U Ukrajini poginulo oko 10.000 regrutovanih zatvorenika

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je krajem maja da je na ratištu u Ukrajini poginulo oko 10.000 zatvorenika koje je regrutovao.

On je tada izjavio je da su njegove trupe izgubile više od 20.000 ljudi u borbama za Bahmut, na istoku Ukrajine.

Prigožin je naveo da oko polovine poginulih čine regrutovani osuđenici kojima je obećana sloboda ako pristanu da ratuju.

Takođe je rekao da su ruske snage ubijale civile tokom rata u Ukrajini, što Moskva negira.

Bonus video: