BLOG Zelenski: Napredak u kontraofanzivi sporiji nego što se priželjkuje, ovo nije Holivudski film

Rat u Ukrajini - 483. dan

37584 pregleda 65 reakcija 65 komentar(a)
Ukrajinski vojnici sa jednim od ruskih tenkova, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici sa jednim od ruskih tenkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2023. 22:24h
Završeno
22:17h

Države članice Evropske unije (EU) dogovorile su 11. paket sankcija protiv Rusije, koji je uglavnom usmjeren na to da spriječi zaobilaženje do sad uvedenih sankcija zbog agresije na Ukrajinu.

"Danas su ambasadori država članica dogovorili 11. paket sankcija protiv Rusije", objavilo je na Tviteru švedsko predsjedništvo, dodajući da paket uključuje mjere čiji je cilj suzbijanje zaobilaženja sankcija i dodavanje novih imena na popis sankcionisanih.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru je napisala da će novi paket sa pooštrenim izvoznim ograničenjima i mjerama protiv pravnih osoba koje podržavaju Kremlj zadati novi udarac Putinovoj ratnoj mašini.

Dogovor o 11. paketu sankcija postignut je na nivou ambasadora i sada ga pisanim postupkom moraju potvrditi vlade država članica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Novim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogla koristiti ruska vojska ili pomoći njenom odbrambenom i sigurnosnom sektoru.

Uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije sa dvojnom namjenom državama koje bi ih mogle prodati Rusiji, a proširuje se popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i odbrambenom sektoru.

Paketom se produžava i suspenzija dozvola za emitovanje u EU za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uvela zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup evropskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da učestvuju u prekrcavanju ruske nafte sa brod na brod kako bi se zaobišla zabrana.

(MINA)

21:48h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je napredak u kontraofanzivi Ukrajine protiv ruskih snaga "sporiji nego što se priželjkuje", ali da Kijev neće biti pod pritiskom da ga ubrza, prenosi Rojters.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

"Neki ljudi vjeruju da je ovo holivudski film i sada očekuju rezultate. Nije", rekao je on za britanski Bi-Bi-Si (BBC)u intervjuu koji će biti emitovan kasnije.

"Ono što je u pitanju su životi ljudi", rekao je Zelenski.

Rojters navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao da je Moskva primijetila "zatišje" u ukrajinskoj kontraofanzivi, koja je počela početkom ovog mjeseca.

"Iako je Ukrajina i dalje imala neki ofanzivni potencijal, Kijev je shvatio da nema šanse", rekao je Putin u televizijskim izjavama.

Rojters navodi da Ukrajina kaže da je do sada povratila osam sela u svojoj dugoočekivanoj kontraofanzivi, što je njen prvi značajniji uspjeh na bojnom polju za sedam mjeseci.

17:30h

Ukrajinska vojska osvaja teritoriju u okolini Bahmuta pomoću zarobljenih ruskih tenkova, prenosi Radio Sobodna Evropa.

Ta borbena vozila zaplijenili su prošle godine u protivofanzivnim operacijama u regiji Harkiv.

Tenkovi su tada odvedeni na popravku, a potom uključeni u napad na ruske položaje u ukrajinskoj regiji Donjeck.

Izmjena: 20:26h
12:41h

SAD će dati 1,3 milijarde dolara dodatne pomoći za ukrajinsku privredu, posebno za neophodnu infrastrukturu, objavio je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken na međunarodnoj konferenciji za rekonstrukciju Ukrajine u Londonu.

"Dok Rusija bude nastavljala da uništava mi ćemo biti tu da pomognemo Ukrajini da ponovo izgradi živote, svoju zemlju, svoju budućnost", rekao je Blinken.

Oko 520 miiona dolara pomoći će biti namijenjeno ponovnoj izgradnji energetske infrastrukture Ukrajine, a 657 miliona za modernizaciju željeznice, luka, granica i sve neophodne infrastrukture koja povezuje zemlju sa Evropom, dodao je državni sekretar SAD.

Ostatak sredstava će ići za podršku ukrajinskim firmama i finansiranje digitalizacije administracije, i posebno za iskorjenjivanje korupcije, dodao je on, kako navodi agencija Frans pres, u jasnoj poruci ukrajinskim vođama koje je pozvao da nastave reforme u tom smislu.

Od početka ruske invazije SAD su izdvojile više od 20 milijardi dolara za podršku ukrajinske privrede i razvoj zemlje, a više od 40 milijardi samo za vojnu podršku.

Ali kao i druge svjetske vođe koje su prije njega govorili na konferenciji, kao što su britanski premijer Riši Sunak ili predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, i Blinken je pozvao i privatni sektor da se angažuje.

"Mada vlade i finansijske institucije imaju važnu ulogu u rekonstrukciji Ukrajine samo privatni sektor može da mobilizuje potreban nivo investicija da se odgovori na ogromne potrebe zemlje", rekao je Blinken.

On je takođe insistirao da Rusija treba da plati štetu načinjenu njenom agresijom u Ukrajini.

"Rusija je odgovorna za razaranje u Ukrajini i treba na kraju da podnese trošak rekonstrukcije Ukrajine, rekao je Blinken.

(BETA)

09:43h

Na samitu koji će se u julu održati u Viljnusu, NATO će se obavezati na dalju pomoć u modernizaciji ukrajinske vojske, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

08:56h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je odbilo ukrajinski napad dronovima na Moskovsku oblasti.

Rusko ministarstvo navelo je i da su sva tri ukrajinska drona oborena, prenio je Rojters.

08:56h

Potparol Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljov izjavio je da se teške borbe vode u blizini Lajmana u Donjeckoj oblasti, ali da sprečavaju napredovanje ruskih snaga na istoku zemlje.

Istakao je i da ukrajinske snage napreduju i ostvaruju "djelimičan uspjeh" prema Melitopolju i Berdjansku u regionu Zaporožja, prenosi Rojters.

08:55h

Britanski premijer Riši Sunak najavio je kontinuiranu podršku i veliki paket pomoći za Ukrajinu, uključujući i tri milijarde dolara dodatnih garancija za kredite Svjetske banke.

Na početku dvodnevne konferencije u Londonu posvećene obnovi i oporavku Ukrajine, Sunak je najavio i paket od 306 miliona dolara bilateralne pomoći, kao i proširenje britanskih investicija u Ukrajini, prenosi Rojters.

Sunak i Zelenski
Sunak i Zelenskifoto: Reuters

"Uz naše saveznike, bićemo uz Ukrajinu koliko god je potrebno, do pobjede u ovom ratu. Ponosan sam što najavljujemo višegodišnju posvećenost podršci ukrajinskoj ekonomiji", rekao je britanski premijer.

08:53h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na ubrzanje transporta žitarica iz crnomorskih luka u okviru sporazuma o bezbjednom izvozu, izjavio je portparol UN Farhan Hak.

"Količina izvezenih žitarica opala je sa rekordnih 4,2 miliona metričkih tona u oktobru 2022. godine na 1,3 miliona metričkih tona u maju ove godine", rekao je Hak, prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, generalni sekretar Ujedinjenih nacija razočaran je usporavanjem procedure brodskih inspekcija i isključenjem luke Južni, jedne od tri ukrajinske crnomorske luke obuhvaćene crnomorskim izvoznim dogovorom.

"Generalni sekretar apeluje na sve da ubrzaju operacije i podstiče ih da daju sve od sebe da se obezbijedi nastavak ovog vitalnog sporazuma", naveo je Hak.

08:38h

Rat u Ukrajini – 483. dan

Dva drona oborena su jutros blizu vojne baze u regionu Moskve, a u napadu nije bilo žrtava ni nastradalih, rekao je lokalni guverner Andrej Vorobijov.

"Dva drona srušila su se jutros u 5.30 i 5.50 (po lokalnom vremenu) tokom prilaza skladištima vojne baze" koja se nalazi u selu Kalininec, u okrugu Naro-Fominsko, oko 50 kilometara jugozapadno od Moskve, rekao je Vorobijov preko Telegrama.

On je rekao da su letjelice oborili "ruski vojnici".

"Pronađene su krhotine, nema štete ni žrtava", rekao je guverner regiona Moskve i pozvao stanovnike da budu mirni.

Specijalne ruske službe istražuju mjesto pada dronova, dodao je on.

Moskva i njena oblast koja se nalazi više od 500 kilometara od ukrajinske granice do sada su vrlo rijetko bili na meti napada dronovima od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, iako je povećana ta vrsta napada na drugim mjestima u Rusiji.

Početkom maja dva drona oborena su iznad Kremlja u napadu za koji su Rusi okrivili Ukrajinu. Poslednjih mjeseci dronovi su takođe gađali vojne baze ili energetsku infrastrukturu u Rusiji.

(BETA)

Bonus video: