Oštre zatvorske kazne za 18 učesnika protesta u Bjelorusiji 2020. godine

Bjeloruske vlasti tvrde da su demonstranti formirali pokret otpora, napadali policajce, izvodili sabotaže i spaljivali policijske stanice u glavnom gradu Minsku

1647 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Bjelorusiji je danas izrekao kazne višegodišnjeg zatvora za 18 učesnika masovnih antivladinih protesta 2020. godine, što je najnoviji korak bjeloruskih vlasti u brutalnom višegodišnjem obračunu sa neistomišljenicima.

Aktivisti, od kojih je trojici suđeno u odsustvu, bili su optuženi za napad na policajce, za zavjeru sa ciljem rušenja vlade i za izvršenje terorističkog akta, a osuđeni su na kazne od dvije do 25 godina zatvora.

Bjeloruske vlasti tvrde da su demonstranti formirali pokret otpora, napadali policajce, izvodili sabotaže i spaljivali policijske stanice u glavnom gradu Minsku.

Neki su bili optuženi za pokušaj paljenja kuće poslanika Aleha Hajukeviča, lidera Liberalno demokratske partije Bjelorusije, bliskog režimu predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Masovni antivladini protesti zahvatili su Bjelorusiju u leto 2020. godine, posle predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko obezbjedio šesti mandat. I bjeloruska opozicija i zapadne zemlje tvrdili su da su izbori pokradeni.

Na masovne demonstracije vlast je odgovorila represijom, uhapsila više od 35.000 ljudi i brutalno pretukla hiljade. Ugašene su desetine grupa za zaštitu ljudskih prava i nezavisnih medija.

Obračun sa kritičarima vlasti nastavljen je do danas, a na meti su opozicioni aktivisti, borci za ljudskih prava i novinari.

Najpoznatija bjeloruska organizacija za zaštitu ljudska prava, Vesna, navodi da su toj zemlji 1.492 politička zatvorenika.

Bonus video: