Putin: Nova generacija interkontinentalnih projektila Sarmat uskoro na borbenim položajima

"Najvažniji zadatak ovdje je razvoj nuklearne trijade, koja je ključna grancija ruske vojne bezbjednosti i globalne stabilnosti", rekao je predsjednik Rusije

8643 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da će nova generacija interkontinentalnih projektila Sarmat, koja može da ponese više od 10 nuklearnih projektila, uskoro biti raspoređena na borbene položaje.

Kako prenosi agencija Rojters, Putin je u govoru diplomcima vojne akademije istakao značaju ruske "trijade" nuklearnih snaga - sa kopna, mora i iz vazduha.

"Najvažniji zadatak ovdje je razvoj nuklearne trijade, koja je ključna grancija ruske vojne bezbjednosti i globalne stabilnosti", rekao je predsjednik Rusije.

Po njegovim riječima, "već sada je polovina jedinica i formacija Strateških raketnih snaga Rusije opremljena najnovijim (interkontinentalnim raketnim) sistemima Jars, a trupe su ponovo opremljene modernim raketnim sistemima, sa hipersoničnim bojevima glavama Avangard".

Putin je rekao da će prvi projektili tipa Sarmat biti raspoređeni na borbenu dužnost "u bliskoj budućnosti".

On je od početka rata protiv Ukrajine više puta rekao da je Rusija spremna da upotrijebi sva sredstva, uključujući nuklearna, da brani svoj "teritorijalni integritet".

Prošle godine Putin je rekao da će okupirane teritorije u Ukrajini, koje Rusija sada smatra svojim, staviti pod "nuklearni kišobran" Moskve.

Prošle nedjelje, Putin je, međutim, ocijenio da Ukrajina nema "nikakve šanse" u svojoj kontraofanzivi, i da nema potrebe da Rusija poseže za svojim nuklearnim aresenalom.

Projektili tipa Sarmat mogu da ponesu nuklearne bojeve glave do SAD i Evrope, ali njihovo raspoređivanje očito ide sporije no što je planirano, s obzirom da je Rusija još u aprilu 2022. godine saopštila da će ih rasporediti do jeseni te godine, a Putin to sada ponovo najavljuje.

Bonus video: