Dok Blinken smiruje tenzije, Bajden naziva Sija diktatorom

Kina oštro osudila izjavu američkog predsjednika nazivajući je provokacijom i kršenjem diplomatskog kodeksa

12756 pregleda 82 reakcija 13 komentar(a)
Bajden i Si na samitu G20 na Baliju u novembru 2022., Foto: Rojters
Bajden i Si na samitu G20 na Baliju u novembru 2022., Foto: Rojters

Kina je juče žestoko reagovala nakon što je predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden nazvao kineskog predsjednika Sija Đinpinga ”diktatorom”, nazivajući komentar “apsurdnim i provokacijom” u neočekivanom sporu nakon napora obje strane da smire tenzije. “Ta izjava je u ozbiljnoj suprotnosti sa osnovnim činjenicama, predstavlja ozbiljno kršenje diplomatskog kodeksa i ozbiljno narušava političko dostojanstvo Kine”, kazala je portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova.

Bajden je primjedbu o Siju dao svega dan nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken posjetio Peking u cilju stabilizovanja odnosa, za koje Kina tvrdi da su na najnižem nivou od uspostavljanja zvaničnih veza.

Tokom donatorskog događaja u Kaliforniji, Bajden je kazao da je Si bio veoma posramljen kada je navodno kineski špijunski balon skrenut sa kursa u američkom vazdušnom prostoru ranije ove godine. “Razlog zašto se Si Đinping veoma uznemirio kada sam oborio balon pun špijunske opreme je taj što nije znao da je tamo”, rekao je Bajden. “To je velika sramota za diktatore. Kada ne znaju šta se dogodilo. Nije trebalo da leti u tom pravcu. Skrenuo je sa kursa”, rekao je Bajden.

Bijela kuća nije požurila da objasni Bajdenovu izjavu, piše CNN i navodi da mada je predsjednikova izjava iznenadila pojedine zvaničnike nema naznaka da se on pogrešno izrazio dok je prepričavao detalje incidenta koji je doveo do pauze u odnosima Vašingtona i Pekinga.

Bajden je i ranije govorio o Kini kao o “suštinski diktaturi”, ali nikada nije na ovako direktan način kazao šta misli o kineskom lideru. Međutim, ono što više iznenađuje jeste trenutak Bajdenove izjave, budući da se njegov šef diplomatije još nije ni vratio u Vašington nakon posjete Pekingu tokom koje se sastao sa Sijem i njihov polusatni razgovor opisao kao “konstruktivan”.

Blinken i Si u Pekingu
Blinken i Si u Pekingufoto: REUTERS

Bajdenov komentar o Siju, kako primjećuje CNN, je najnoviji pokazatelj da predsjednik SAD često govori slobodnije na donatorskim događajima, i direktnije iznosi stavove o drugim svjetskim liderima i spoljnim poslovima.

Na sličan način Bajden je prošle godine sa demokratskim donatorima u Njujorku podijelio svoje razmišljanje o prijetnji od nuklearnog “armagedona” zbog ponašanja ruskog predsjednika Vladimira Putina - u komentarima koji su prevazilazili ono što su drugi američki zvaničnici govorili o tom pitanju.

Tokom donatorske večeri prošle jeseni, Bajden je iskoristio pobjedu krajnje desnice u Italiji da uoči izbora na sredini mandata upozori demokrate da ne budu “previše optimistični u vezi sa onim što se dešava u SAD”. “Upravo ste vidjeli šta se dogodilo u Italiji na tim izborima. Vidite šta se dešava širom svijeta. Ni mi ne možemo biti optimistični u pogledu onoga što se ovdje događa. Ne želim da preuveličavam, ali ne želim da to potcjenjujem”, upozorio je Bajden.

Makar u jednom navratu, predsjednik SAD je otkrio detalje privatnih razgovora sa svjetskim liderima tokom susreta sa donatorima, otkrivajući da ga je francuski predsjednik Emanuel Makron na samitu G7 pitao na koliko dugo se Amerika “vratila”.

Na Bajdenov komentar o Siju juče je reagovala i Moskva.

“Ovo su veoma kontradiktorne manifestacije američke spoljne politike, koje dosta govore o nepredvidivosti”, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “Međutim, to je njihova stvar”, dodao je Peskov. “Mi imamo naše veoma loše odnose sa SAD i naše veoma dobre odnose sa Kinom”.

Drugi svjetski lideri očigledno nijesi željeli da se miješaju u novi spor između Pekinga i Vašingtona. Portparol njemačkog kancelara Olafa Šolca je tim povodom kazao: “Savezna vlada je primila k znanju izjavu američkog predsjednika”.

Analitičari vjeruju da Bajdenova izjava neće dodatno narušiti odnose Kine i SAD, ali smatraju da se radi o nepotrebnom ispadu.

“Bajdenov dugačak jezik je opasno nepredvidiv”, kazao je za Rojters Vu Sinbo, direktor Centra za američke studije na Fudan univerzitetu u Šangaju, dodajući da to možda neće poništiti Blinkenova dostignuća.

“Kladim se da Vašington želi da ovo tiho prođe”, kazao je Jun Sun, direktor Programa za Kinu u Stimson centru. “Ni Kinezi neće željeti da ovo preuveličavaju, što bi uništilo mogućnost bilateralnog samita Sija i Bajdena u novembru”.

Bonus video: