BLOG Zelenski: Rusija razmišlja o terorističkom napadu na nuklearku u Zaporožju; Kremlj: Još jedna laž

Rat u Ukrajini - 484. dan

39807 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2023. 21:42h
Završeno
11:53h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da su ukrajinski špijuni dobili informacije koje pokazuju da Rusija razmišlja o izvođenju "terorističkog" napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju koji uključuje oslobađanje radijacije, prenosi Rojters.

Ta agencija navodi da je Kremlj odbacio optužbe kao "još jednu laž" i saopštio da je tim nuklearnih inspektora UN posjetio elektranu i sve ocijenio visoko.

U video izjavi na Telegramu, Zelenski je rekao da Kijev dijeli informacije o  objektu na jugu Ukrajine koji je okupirala Rusija, sa svim svojim međunarodnim partnerima od Evrope i Sjedinjenih Država do Kine i Indije.

"Obavještajne službe su dobile informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog akta u nuklearnoj elektrani Zaporožje – terorističkog akta sa ispuštanjem radijacije", rekao je on.

"Sve su pripremili za ovo", poručio je Zelenski.

On nije rekao na kojim dokazima su obavještajne agencije zasnovale svoju tvrdnju.

Kompleks sa šest reaktora, najveća nuklearna elektrana u Evropi,  pod okupacijom Rusije je nedugo nakon što su moskovske snage napale Ukrajinu u februaru prošle godine.

Dvije strane su jedna drugu optuživale za granatiranje ogromnog kompleksa, a međunarodni napori da se oko njega uspostavi demilitarizovana zona do sada su propali.

"Nažalost, morao sam više puta da podsjećam (ljude) da radijacija ne poznaje državne granice. A koga će pogoditi određuje samo pravac vjetra", rekao je Zelenski.

Ukrajina, koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza, pretrpjela je najtežu nuklearnu nesreću na svijetu 1986. godine, kada su se oblaci radioaktivnog materijala proširili po većem dijelu Evrope nakon eksplozije i požara u nuklearnoj elektrani u Černobilju.

Zelenski je svoju izjavu dao dva dana nakon što je šef ukrajinske vojne obavještajne službe optužio Rusiju za "miniranje" jezera za hlađenje koje se koristi za hlađenje reaktora u fabrici u Zaporožju.

Ruske snage zauzele su djelove juga i istoka Ukrajine, a Moskva ih je jednostrano proglasila dijelom Rusije.

Moskva planira da sprovede izbore na tamošnjoj okupiranoj teritoriji ovog septembra.

11:13h

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas lidere zemalja NATO, koji će se sastati u Vilnjusu u julu, da se fokusiraju na jačanje vojne pomoći Ukrajini.

10:46h

Ukrajinska vojska je u četvrtak izvjestila o "djelimičnom uspjehu" u borbama na jugoistoku i istoku, gdje je saopštila da njene trupe nastavljaju da sprovode ofanzivne operacije, prenosi Rojters.

Snage Kijeva, koje su ovog mjeseca započele vojnu akciju protiv ruskih snaga, pojačavale su položaje do kojih su došli nakon napada prema jugoistočnim selima Rivnopolj i Staromajorske, rekao je portparol Generalštaba Andrij Kovaliov.

Dva sela u regionu Donjecka leže u blizini niza malih naselja koje je Ukrajina ponovo zauzela ranije ovog mjeseca.

Kovaliov je, u izjavi koju je prenio ukrajinski vojni medijski centar, takođe rekao da kijevske trupe napadaju prema malim naseljima Bilohorivka i Dibrova na istoku.

„Naročito teške borbe se nastavljaju u pravcu (istočnog) Limana u oblastima sjeverozapadno od Dibrove, u blizini šumarstva Serebrjanska i sjeverno od Grihorivka u Donjeckoj oblasti“, rekao je on.

Ukrajinske trupe su takođe pružale otpor ruskim napadima u oblastima Liman, Bahmut, Avdiivka i Mariinka, rekao je on.

Izmjena: 11:33h
07:51h

U ukrajinskom raketnom napadu pogođen je most Čongar koji povezuje djelove oblasti Herson pod ruskom kontrolom sa poluostrvom Krim, pa sada saobraćaj ,ora da bude preusmjeren na drugu rutu, saopštili su u četvrtak zvaničnici koje je postavila Rusija u oba regiona, prenosi Rojters.

Vladimir Saldo, guverner Hersona kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je put oštećen, ali da nema prijavljenih žrtava.

On je rekao da su za napad vjerovatno korišćene rakete "Storm Shadow".

Guverner Krima Sergej Aksjonov rekao je da stručnjaci pregledaju lokaciju kako bi utvrdili kada bi se saobraćaj preko mosta mogao nastaviti.

Poznat kao "kapija Krima", most Čongar je jedan od nekoliko mostova koji povezuju Krim – koji je Rusija pripojila 2014. – sa kopnom.

Mostovi predstavljaju alternativu uskoj prevlaci koja povezuje poluostrvo i kontinent.

Izmjena: 10:52h

Bonus video: