Izborna kampanja u Poljskoj: Kačinjski ponovo ulazi u vladu

U Poljskoj će na jesen biti održani izbori. Stvari ne stoje dobro za vladajuću stranku PiS. Može li lider stranke Jaroslav Kačinjski kao potpredsjednik vlade da spasi izbore?

894 pregleda 0 komentar(a)
Kačinjski, Foto: Shutterstock
Kačinjski, Foto: Shutterstock

Na predlog poljskog premijera Mateuša Moravjeckog, predsjednik Andžej Duda je u srijedu 21. juna imenovao šefa stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog za zamjenika premijera. Ali, svakom politički zainteresovanom Poljaku kristalno je jasno ko stoji iza kadrovske odluke u Varšavi: lično Kačinjski.

„Lider stranke je sam donio tu odluku da bi ojačao vladu“, objašnjava Marek Pek, i sam član PiS-a i Senata, drugog doma Parlamenta.

Moćni brat blizanac predsjednika Leha Kačinjskog, koji je nastradao u avionskoj nesreći 2005. trebalo bi da dâ novi podsticaj predizbornoj kampanji. Jer, tabor desničarske nacionalne vlade čije je jezgro PiS, trenutno ne stoji dobro u anketama. Borbe unutar Ujedinjene desnice, koja vlada Poljskom od 2015. sprečavaju vladin tabor da efikasno deluje četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Diskreditovanje Tuska nije uspjelo

Svi pokušaji da se opozicioni lider Donald Tusk diskredituje kao njemački ili ruski agent nailaze na malo odjeka u poljskom društvu. Specijalna komisija koja ima zadatak da dokaže ruski uticaj na Tuska tokom njegovog mandata na čelu poljske vlade i dalje je zaglavljena u parlamentarnoj proceduri.

Protestni marš opozicije sa stotinama hiljada učesnika 4. juna u Varšavi, dao je Tuskovoj liberalnoj partiji Građanska platforma (PO) novi podsticaj i nadu u izbornu pobjedu. Prema anketama, PO se približio rezultatima PiS.

Stratezi vladajućih bili su potpuno iznenađeni uspjehom opozicije. Šef izbornog štaba PiS-a, evropski poslanik Tomaš Poreba, platio je to svojom funkcijom. Zamijenio ga je iskusni Joahim Brudžinski, prema kome se šef PiS-a Kačinjski odnosi kao prema rođaku.

Čudesno oružje: Kačinjski

I tako je uzdrmana vladajuća partija zgrabila svoj poslednji adut: Jaroslava Kačinjskog. Posle rekonstrukcije vlade, taj 74-godišnjak je sada jedini zamjenik premijera u kabinetu Moravjeckog.

Prethodna četiri zamjenika šefa vlade – ministar odbrane Mariuš Blaščak, ministar državne imovine Jacek Sasin, ministar kulture Pjotr Glinski i Henrik Kovalčik (ministar bez resora) – podnijeli su ostavke, ali su mogli da zadrže svoje portfelje. Time se želi da se naglasi poseban položaj Kačinjskog u vladi.

„Kao pravi zamjenik premijera, Kačinjski će koordinirati sve centre vlasti“, rekao je ministar Sasin za Poljski radio. „Kao vođa našeg političkog tabora, Kačinjski je najvažnija ličnost u ovom sistemu vlasti. On igra apsolutno ključnu ulogu“.

Šta misle stručnjaci i opozicija?

Poljski politički posmatrači i eksperti ukazuju na druge aspekte: Ujedinjena desnica je u velikoj nevolji. Ona je napravila ozbiljne greške u predizbornoj kampanji i pogoršala položaj vladajućih stranaka.

„Ulazak Kačinjskog u vladu trebalo bi posmatrati kao pokušaj da se kriza stavi pod kontrolu“, objašnjava politikološkinja Barbara Brodzinska-Mirovska sa Univerziteta u Torunju.

„PiS-u prijeti gubitak vlasti. U ovoj situaciji, stranka pokušava da zbije redove i ukroti politička krila. Moćni čovjek, Kačinjski, trebalo bi da postigne tu konsolidaciju“, kaže Rafal Čvederuk iz Instituta za političke nauke na Univerzitetu u Varšavi.

Šef Senata Tomaž Grodzki to je još jasnije opisao: „PiS je u panici. Njihov koncept izborne kampanje je urušen. Ostao je samo Kačinjski“, rekao je opozicioni političar, član Tuskove Građanske platforme.

„Krava koja glasno muče daje malo mlijeka“

Iako Kačinjski voli da vlada iz drugog reda, zato što nije omiljen, vladina funkcija za njega nije nova teritorija. Od 2020. do 2022. godine obavljao je dužnost zamenika šefa vlade zaduženog za bezbjednosna pitanja. Zatim je napustio vladu da bi, kako je rekao, pripremio stranku za predizbornu kampanju. Otada su, međutim, tenzije samo rasle.

Premijer Moravjecki i ministar pravde Zbignjev Ziobro iz male koalicione stranke Suverena Poljska upustili su se u polemičke rasprave u javnosti. Ziobro je optužio šefa vlade da je popustio Briselu u sporu oko vladavine prava, dok je Moravjecki uzvratio žustrom poslovicom upućenom svom ministru: „Krava koja glasno muče daje malo mleka“.

Indirektan duel u subotu

Da li će kadrovska rješenja pozitivno uticati na imidž PiS-a, pokazaće se već u subotu 24. juna. Tada će opozicioni lider Tusk, koji je trenutno na predizbornom putovanju kroz Poljsku, izaći pred svoje pristalice u Vroclavu.

Novi šef izbornog štaba PiS-a, Brudzinski, odlučio da dođe u isto područje. Nacional-populisti će se sastati u Turovu, gradu na poljsko-njemačko-češkoj granici koji godinama potresa spor oko lokalnog rudnika lignita i elektrane. Upravni sud u Varšavi nedavno je naredio obustavu eksploatacije uglja. Vlada je, međutim, saopštila da neće poštovati presudu.

Migranti ponovo kao adut?

U napetoj situaciji, Kačinjski i dalje ima adut u rukavu: migracionu politiku. On kritikuje kompromis Evropske unije o azilu kao egzistencijalnu pretnju Poljskoj. Zato će, zajedno sa parlamentarnim izborima, da se održi i referendum o prijemu izbeglica.

Godine 2015. ta tema je dala značajan doprinos pobedi PiS-a. Da li će se taj scenario ponoviti u 2023?

Bonus video: