Breton: Tviter da ojača resurse do 25. avgusta da bi mogao da se uskladi sa novim evropskim zakonodavstvom

Zakon je jedan od najambicioznijih propisa u pogledu kontrole onlajn sadržaja od pojave društvenih mreža

5272 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tviter mora da ojača svoje resurse do 25. avgusta da bi mogao da se uskladi sa ambicioznim novim evropskim zakonodavstvom o onlajn sadržaju, upozorio je evropski komesar Tijeri Breton poslije sastanka sa Ilonom Maskom.

"Ako tehnologija nije spremna, Tviter mora da ima dovoljno sredstava da popuni prazninu. Razgovarao sam o toj specifičnoj temi sa Maskom", rekao je sinoć Breton novinarima poslije sastanka u sjedištu Tvitera u San Francisku.

Komesar Evropske unije trenutno boravi u Kaliforniji da bi osigurao da internet giganti poput Fejsbuka, Instagrama i Tvitera budu spremni za zakon o digitalnim uslugama, koji će stupiti na snagu krajem avgusta.

Zakon je jedan od najambicioznijih propisa u pogledu kontrole onlajn sadržaja od pojave društvenih mreža.

On nameće dugačku listu pravila platformama, tržištima i pretraživačima, kao što je obaveza da se "blagovremeno" reaguje na uklanjanje bilo kakvog nezakonitog ili štetnog sadržaja čim platforma dobije saznanje o tome.

Breton je rekao da je na sastanku pomenuo nekoliko kritičnih oblasti kako bi propisi postali odmah primjenljivi. Te oblasti su zlostavljanje djece i dezinformacije o izborima.

Komesar treba da se sastane i sa Markom Zakerbergom, šefom Mete, kako bi osigurao usklađenost Fejsbuka i Instagrama.

Međutim, veću pažnju privlači Bretonov razgovor sa Maskom jer novi vlasnik Tvitera brani gotovo neograničenu slobodu izražavanja, uključujući i kada je sadržaj uvredljiv ili podstiče dezinformacije, mimo evropskih pravila.

Bonus video: