Amnesti internešnal: Španija i Maroko izbjegavaju odgovornost za stradanje migranata u Meliji

"Lekcije Melilje se moraju naučiti ili će se, kao što pokazuje olupina broda kod grčke obale, nastaviti proizvoljni gubici života, nasilje i nekažnjivost na granicama", rekla je Kalamar

2547 pregleda 0 komentar(a)
Amnesti internešnal, Foto: Shutterstock
Amnesti internešnal, Foto: Shutterstock

Amnesti internešnal (AI) optužio je Španiju i Maroko za zataškavanje, jer nisu na odgovarajući način istražili događaje na granici španske enklave Melilja prošle godine, kada su desetine migranata i izbjeglica poginule dok su pokušavale da pređu granicu.

Dana 24. juna 2022. godine, oko 2.000 migranata i izbjeglica iz podsaharske Afrike pokušalo je da uđe u špansku sjevernoafričku enklavu iz Maroka, prenosi Rojters.

Najmanje 37 je poginulo, a najmanje 76 se i dalje vodi kao nestalo, saopštila je nevladina organizacija AI.

Maroko je saopštio da su 23 osobe poginule, kada su migranti pali sa ograde, dok je iz Španije rečeno da na njenom tlu nije bilo mrtvih.

"Godinu dana nakon nesreće u Melilji, španske i marokanske vlasti ne samo da nastavljaju da poriču bilo kakvu odgovornost, već sprječavaju pokušaje da se otkrije istina", rekla je generalna sekretarka AI Agnes Kalamar.

AI je saopštila da tamošnje vlasti nisu pokušale da repatrijaju posmrtne ostatke žrtava i da nisu dostavile punu listu imena i uzroka smrti, kao ni snimke video nadzora (CCTV) koji bi mogli da pomognu u istrazi.

"Lekcije Melilje se moraju naučiti ili će se, kao što pokazuje olupina broda kod grčke obale, nastaviti proizvoljni gubici života, nasilje i nekažnjivost na granicama", dodala je Kalamar.

Ribarski čamac prepun stotina migranata potonuo je ranije ovog mjeseca kod jugozapadne obale Grčke, na putovanju koje je počelo iz Libije i trebalo da se završi u Italiji.

Najmanje 82 osobe su stradale, a stotine se i dalje vode kao nestale.

Španski državni tužilac istražio je incident u Melilji, ali je odbio da optuži španske službenike za koje je rekao da nisu bili informisani.

Španski poslanici odbacili su pozive na parlamentarnu istragu. Međutim, grupe za ljudska prava i nezavisni istražitelji kritikovali su ponašanje vlasti sa obje strane granice.

Španski ombudsman je rekao da je Španija vratila one koji su preskočili ogradu, a komesar Savjeta Evrope za ljudska prava rekao je da "nema istinskog i efektivnog pristupa azilu na granici".

Portparol španskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je istraga španskog državnog tužioca sprovedena "uz pune garancije i detaljnoi".

Vlasti u Maroku odbile su da komentarišu.

Bonus video: