Turska povećala kamatne stope na 15 odsto

Porast od 6,5 odsto bio je daleko niži nego što su ekonomisti očekivali, ali je označio veliki zaokret u politici njegovog novog ekonomskog tima koji je doveo da se uhvati u koštac s rastućom inflacijom

3826 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Turska je povećala svoju glavnu kamatnu stopu sa 8,5 odsto na 15 odsto, preokrenuvši jednu od ekonomskih politika predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Porast od 6,5 odsto bio je daleko niži nego što su ekonomisti očekivali, ali je označio veliki zaokret u politici njegovog novog ekonomskog tima koji je doveo da se uhvati u koštac s rastućom inflacijom.

Turski lider je do sada insistirao na smanjenju kamatnih stopa. Inflacija je skoro 40 odsto, a Turci su već duži period u krizi troškova života, prenosi Klix.ba.

Šefica turske centralne banke, Hafize Gaje Erkan, stigla je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) tek ovog mjeseca nakon što je Erdogan ponovo izabran za predsjednika.

Njenom odlukom se prvi put porasle kamatne stope od decembra 2020. godine, nakon turbulentnog perioda u kojem su tri guvernera centralnih banaka otpuštena za manje od dvije godine, jer su nastojali da se drže ortodoksne ekonomije, piše BBC.

U svom saopštenju, Odbor za monetarnu politiku banke je jasno stavio do znanja da je ovaj potez početak postepenog procesa, sa ciljem da se inflacija spusti na pet odsto.

Njeni članovi su rekli da su odlučili da započnu proces monetarnog pooštravanja, kako bi što prije uspostavili kurs dezinflacije i kontrolisali pogoršanje kontrole cijena.

Problem Erdogana jeste što je stopa inflacije u Turskoj i dalje visoka, kao i to što su rezerve njene centralne banke pale na kritično niske nivoe, nakon što je potrošila milijarde dolara pokušavajući da podrži liru.

Kamatne stope su pale sa 19 odsto prije dvije godine na 8,5 odsto u posljednjih nekoliko mjeseci, a promjena smjera će imati reperkusije za zemlju koja je već u ekonomskoj krizi.

Bonus video: