Prema prvim rezultatima izbora u Grčkoj ubjedljiva pobjeda konzervativne Nove demokratije

Prema prvim projekcijama rezultata Micotakisova partija će imati udobnu većinu u parlamentu, što će mu omogućiti da formira stabilnu vladu zahvaljujući promjeni izbornog zakona koji pobjedničkoj stranci daje bonus mjesta

13395 pregleda 30 reakcija 5 komentar(a)
Kirjakos Micotakis, Foto: Reuters
Kirjakos Micotakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2023. 21:25h

Prvi preliminarni rezultati današnjih izbora u Grčkoj pokazuju da je konzervativna partija Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa ubjedljivi pobjednik, dobivši dovoljno poslaničkih mjesta za formiranje vlade za drugi četvorogodišnji mandat.

Prema prvim rezultatima vladajuća partija dobila je između 40 i 44 odsto glasova, dok je njihov glavni rival ljevičarska partija Siriza doživjela težki poraz sa osvojenih 16-19 odsto glasova, što je slabiji rezultat nego na prošlim izborima u maju kada je osvojila 20 odsto.

Prema tim projekcijama rezultata predviđa se da će Micotakisova partija imati udobnu većinu u parlamentu, što će mu omogućiti da formira stabilnu vladu zahvaljujući promjeni izbornog zakona koji pobjedničkoj stranci daje bonus mjesta.

Micotakis
Micotakisfoto: Reuters

Prethodni izbori u maju, sprovedeni po sistemu proporcionalnog predstavništva, ostavili su mu pet mjesta manje od većine uprkos tome što je osvojio 41 odsto glasova.

Micotakis, diplomac američkog Univerziteta Harvard, iz jedne je od najistaknutijih političkih porodica u Grčkoj. Njegov pokojni otac, Konstantin Micotakis, bio je premijer 1990-ih, njegova sestra je bila ministarka spoljnih poslova, a njegov nećak je sada gradonačelnik Atine.

Reakcije u Atini na rezultate izbora
Reakcije u Atini na rezultate izborafoto: Reuters

Micotakis je obećao da će pretvoriti Grčku u pro-poslovnu i fiskalno odgovornu članicu eurozone.

Povezani članci

25. Jun 2023.

Micotakis pridobio i stare komuniste

Njegova strategija je do sada funkcionisala. Nova demokratija je u maju porazila ljevičarske protivnike, ključno osvojivši socijalistička uporišta na ostrvu Kritu i u oblastima sa nižim prihodima u okolini Atine.

"Glasamo da bi ljudi mogli da imaju stabilnu vladu u naredne četiri godine", rekao je Micotakis danas poslije glasanja na sjeveru Atine. "Siguran sam da će Grci zrelo glasati za svoj lični prosperitet i stabilnost zemlje", rekao je on.

Bonus video: