BLOG Zelenski posjetio područje Donjecka, blizu prve linije fronta: Odlikovao neke vojnike

Rat u Ukrajini 488. dan

33558 pregleda 70 reakcija 70 komentar(a)
Zelenski (u sredini) sa ukrajinskim vojnicima, Foto: Reuters
Zelenski (u sredini) sa ukrajinskim vojnicima, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2023. 22:19h
Završeno
21:19h

Sjedinjene Američke Države (SAD) planiraju da u utorak objave novi paket vojne pomoći Ukrajini, čija je vrijednost 500 miliona dolara.

Kako javlja Rojters, dva američka zvaničnika, koja su željela da ostanu anonimna, kazala su da će u paket biti uključeno 30 borbenih vozila Bradley i 25 oklopnih transportera Stryker.

Planirano je da, kao dio paketa pomoći, Ukrajina dobije municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), kao i protivtenkovsko oružje uključujući i municiju za protivvazdušne sisteme Patriot i Stinger.

Paket je još u fazi dovršavanja i mogao bi se promijeniti, prenosi Slobodna Evropa.

Riječ je o 41. paketu pomoći koji su SAD odobrile Ukrajini od početka ruske invazije.

18:44h

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je danas područje Donjecka, u blizini prve linije fronta na istoku Ukrajine, saopštio je njegov kabinet, dok njegova vojska vodi kontraofanzivu u toj oblasti i na jugu.

Zelenski je "posjetio jedinice oružanih snaga operativne i strateške grupe u gradu Horticija", zajedno sa komandantom ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandrom Sirskim, i odlikovao neke vojnike, navedeno je u saopštenju ukrajinskog predsjedništva.

"Želim da vam zahvalim, da vas sve nagradim. Ukrajina je ponosna na svakog od vas", rekao je Zelenski.

Ukrajina od početka juna vodi kontraofanzivu u cilju ponovnog osvajanja teritorija koje je Moskva okupirala na istoku i jugu.

17:26h

Ukrajinska vojska je objavila da je oslobodila ukupno 130 kvadratnih kilometara teritorije pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine, otkako je prije tri sedmice počela sa kontraofanzivom.

Kako javlja agencija dpa, zamjenica ministra odbrane Hana Maliar je na Telegramu kazala da je tokom protekle sedmice ponovno vraćeno 17 dodatnih kvadratnih kilometara regije Zaporožje pod ruskom okupacijom.

Ukrajina je izvijestila i o manjim uspjesima na istoku fronta.

Vojska je odbila i ruske protivnapade na nekoliko tačaka fronta, među kojima su one blizu Bahmuta, Limana i Avdivke gdje se, navodno, trenutno vode posebno žestoke borbe.

13:42h

Britanski premijer Riši Sunak kaže da je London spreman za niz scenarija u Rusiji, nakon pobune Vagnera, prenosi Rojters.

"Prerano je da se sa sigurnošću predvidi do kakvih bi to posljedica moglo da dovede, ali naravno da smo spremni, kao i uvijek, za niz scenarija", rekao je Sunak.

Ističe da je riječ o situaciji koju je Britanija analizirala i pratila već neko vrijeme, jer je svjesna potencijalno destibilizujućih uticaja ruske invazije na Ukrajinu i tenzija između paravojne grupe Vagner i režima Vladimira Putina.

12:32h

Zemlje Evropske unije su se danas složile da dodaju 3,5 milijardi eura u fond koji se koristi za finansiranje vojne pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Izvori iz EU su prošle sedmice rekli, podsjeća ta agencija, da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj zatražio od vlada zemalja članica da podignu gornju granicu za Evropski mirovni fond (EPF), koji je već dodijelio oko 4,6 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini.

11:45h

Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je tokom sastanka vlade, koji je prenošen na televiziji, da se Rusija suočila sa "izazovom za svoju stabilnost" i da mora ostati ujedinjena iza predsjednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

11:44h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je prekinuta pobuna privatne ruske vojne organizacije Vagner pokazala da je Rusija počinila stratešku grešku vodeći rat protiv Ukrajine.

"Događaji tokom vikenda su unutrašnja stvar Rusije i još jedna demonstracija velike strateške greške koju je učinio predsjednik Putin svojom nelegalnom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg novinarima tokom posjete Vilnjusu.

Stoltenberg je istakao da je sada još važnije da NATO i partneri nastave podršku Ukrajini, prenosi Rojters.

11:42h

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas u Luksemburgu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica EU, da je pobuna ruske paravojne grupe Vagner protiv vrha Rusije pokazala da rat protiv Ukrajine slabi rusku moć.

Po dolasku na sastanak, na kojem će jedna od tema biti i najnovije tenzije u odnosima Beograda i Prištine, Borelj je rekao da će Savjet EU za spoljne poslove danas odobriti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini jer je sada "važnije nego ikad" nastaviti sa podrškom Kijevu.

"Ono što se desilo tokom vikenda pokazuje da rat protiv Ukrajine razbija rusku moć i da utiče na njen politički sistem. Mi svakako pomno pratimo šta se dešava, ali sada je trenutak da nastavimo da podržavamo Ukrajinu više nego ikad i to ćemo učiniti", kazao je Borelj novinarima.

Naveo je i da "svakako nije dobro videti da nuklearna sila poput Rusije može da uđe u fazu političke nestabilnosti" i dodao da to "mora biti uzeto u obzir".

Borel je rekao i da je najvažniji zaključak to da predsjednika Rusije Vladimira Putina sada "ujeda čudovište koje je stvorio", odnosno plaćenićka paravojska Vagner Jevgenija Prigožina.

"Čudovište djeluje protiv svog tvorca. Politički sistem pokazuje svoju krhkost, a vojna moć se lomi. Ovo je važna posljedica rata u Ukrajini", naveo je Borelj.

Upitan da li ima informacije o tome gdje se nalazi Prigožin, Borelj je rekao da nema i dodao da "informacije koje ima želi prvo da podijeli sa ministrima" članica EU.

Borelj je rekao da će na sjednici Savjeta biti riječi i o pripremi samita EU i Zajednice latinoameričkih i karipskih država, navodeći da je to "važno za Uniju kao geopolitičkog igrača".

"I treće pitanje je situacija na sjeveru Kosova, koja je veoma visoko na dnevnom redu posljednjih dana", kazao je Borelj.

(BETA)

11:35h

Australijski premijer Entoni Albaneze najavio je danas novu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući isporuku 28 oklopnih vozila M113 i haubica 105 mm u vrijednosti od 74 miliona dolara (67,9 miliona eura).

"Podržavamo međunarodne napore da se osigura neuspjeh agresije (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i da se podrži suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Albaneze.

Međutim, ova vojna pomoć ne uključuje dodatna oklopna vozila tipa "Hawkei" i tipa "Bushmaster", koje je tražio Kijev.

Sredinom juna Ukrajina je zatražila od Kanbere i da pošalje oko 40 lovaca F-18 povučenih iz upotrebe.

U današnjem saopštenju nema riječi o ovim borbenim avionima.

(BETA)

09:00h

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je bio u inspekciji ruskih snaga u Ukrajini, javio je jutros državni tv kanal Rosija-24.

To je prvo pojavljivanje Šojgua u javnosti nakon pobune paravojne grupe Vagner.

Kako se navodi u izvještaju, Šojgu je na komandnom mjestu ruskih snaga u Ukrajini "održao sastanak sa starješinama" jedne od jedinica.

Ministar je na sastanku podvukao značaj "efikasnog otkrivanja i uništavanja" neprijateljskih sistema naoružanja i vojnika, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Od petka uveče do subote uveče vođa grupe Vagner Jevgenij Prigožin predvodio je oružanu pobunu sa ciljem da sruši komandu vojske sa kojom je nekoliko mjeseci bio u sukobu.

Prigožin je obećao da će "osloboditi ruski narod", a Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova je optužuje da su žrtvovali hiljade ljudi u Ukrajini.

(BETA)

Bonus video: