Rublja u padu: Značajan gubitak vrijednosti ruske valute

Ujutro su cijene nafte na svjetskim berzama također skočile za 1,40 posto u odnosu na prethodni dan, ali se trenutno polako vraćaju na normalne vrijednosti

3169 pregleda 3 komentar(a)
Ruska rublja (Ilustracija), Foto: REUTERS
Ruska rublja (Ilustracija), Foto: REUTERS

Vrijednost ruske rublje je 26. juna na otvaranju Moskovske berze pala kako u odnosu na dolar, tako i na druge svjetske valute.

Američki dolar se u 07:00 po lokalnom vremenu (8:00 CET) trgovao za više od 86,88 rubalja, što je najniža vrijednost ruske valute od 30. marta prošle godine.

Istovremeno, euro je skočio na 94,44 rublje, a kineski juan na 11,93 rublje.

Ujutro su cijene nafte na svjetskim berzama također skočile za 1,40 odsto u odnosu na prethodni dan, ali se trenutno polako vraćaju na normalne vrijednosti.

Subotnja pobuna plaćeničke grupe "Wagner" u Rusiji izazvala je strah na tržištima zbog moguće političke i ekonomske nestabilnosti u zemlji, prenose agencije.

Uz posredovanje bjeloruskog predsjednika dogovoreno je da Prigožin preseli u Bjelorusiju a njegove trupe neće biti kažnjene za pobunu.

Plaćenici paravojne grupe Wagner pobunili se nakon što je Prigožin optužio rusku vojsku da je izvršila smrtonosni napad na njegove snage u Ukrajini, gdje se bore za Rusiju.

Iako se čini da je kriza za Kremlj za sada popustila, svjetski lideri i analitičari kažu da bi posljedice oružane pobune mogle trajati mjesecima.

Bonus video: