Stoltenberg: Turska prihvatila da NATO razgovara o prijemu Švedske

Švedska je "pozvana" u alijansu juna 2022. godine, ali su njenu prijavu koju moraju da prihvate sve države članice, blokirale Turska i Mađarska

1829 pregleda 1 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

NATO će uoči svog samita sljedećeg mjeseca voditi razgovore o problemu prijema Švedske u Atlantski savez, a i Turska se saglasila da se o tome razgovara iako ona koči taj proces, rekao je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Rekao je da je o tome razgovarao s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i da se on "složio da se sazove sastanak na visokom nivou u Briselu prije samita".

"Taj sastanak okupiće ministre inostranih poslova, šefove obavještajnih službi i savjetnike za nacionalnu bezbjednost. Cilj je da se postigne napredak ka članstvu Švedske u NATO-u", rekao je generalni sekretar.

Stoltenberg je to rekao novinarima u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije, koji će biti domaćin samita NATO-a 11-12. jula.

Švedska je "pozvana" u alijansu juna 2022. godine, ali su njenu prijavu koju moraju da prihvate sve države članice, blokirale Turska i Mađarska.

Zapadni zvaničnici su se nadali da će Erdogan ublažiti svoj stav pošto je prošlog mjeseca pobijedio na još jednim izborima.

Zapadne zemlje, posebno SAD, pozvale su Ankaru da odobri prijem Švedske u članstvo, ističući da je ona poštovala uslove sporazuma s Ankarom od prošle godine o stavu protiv kurdskih opozicionih pokreta, kao što je Radnička partija Kurdistana (PKK) koju je Ankara stavila na "crnu listu", smatrajući je terorističkom.

Bonus video: