Samo dan nakon izbora: Objavljen sastav nove vlade Grčke, Micotakis položio zakletvu

U novoj vladi je 15 žena što je više nego prije i to je 25 odsto njenog ukupnog sastava koji obuhvata i zamjenike i pomoćnike ministara

4122 pregleda 8 komentar(a)
Micotakis se zaklinje kao novi premijer, Foto: Reuters
Micotakis se zaklinje kao novi premijer, Foto: Reuters

Samo dan poslije parlamentarnih izbora zvanično je objavljen sastav nove vlade Grčke koja će u utorak preuzeti dužnost.

Lider konzervativne stranke Nova demokratija i donedavni premijer Kirijakos Micotakis dobio je danas mandat za formiranje nove vlade poslije ubjedljive pobjede na parlamentarnim izborima na kojima je njegova partija u nedjelju osvojila 40,55 odsto glasova, što mu je omogućilo da ima samostalnu vladu.

Micotakis (55) je danas zvanično od predsjednice Grčke Katerine Sakelaropulu dobio mandat za formiranje vlade i to je ostvario već popodne, a prije toga je još jednom u karijeri položio zakletvu kao premijer.

U novoj vladi su mnoga nova lica, a niz funkcionera je promijenio resore.

Među novinama je to što će Jorgos Gerapetritis (56), doktor prava s britanskog Univerziteta Oksford, doskora državni ministar u kabinetu premijera, u Ministarstvu spoljnih poslova naslijediti Nikosa Dendiasa koji prelazi u Ministarstvo nacionalne odbrane.

U novoj vladi je 15 žena što je više nego prije i to je 25 odsto njenog ukupnog sastava koji obuhvata i zamjenike i pomoćnike ministara.

Ministarska struktura je mlađa od prethodne: prosječna starost je 53 godine, a 45 odsto članova vlade su 40-godišnjaci.

Bonus video: