Putin: Oružani prevrat bi bio ugušen, hvala borcima Vagnera koji su stali u posljednjem trenutku

"Velika većina boraca grupe Vagner su patriote koje su iskoristili. Organizatori pobune, koji su izdali zemlju, izdali su one koji su bili sa njima"

29574 pregleda 96 reakcija 43 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2023. 22:37h

Oružani prevrat koji je pokušan tokom vikenda svakako bi bio ugušen, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin u televizijskom obraćanju javnosti.

"Oružani prevrat bi u svakom slučaju bio ugušen. Organizatori prevrata, bez obzira na gubitak adekvatnosti, nisu mogli to da ne shvate", kazao je Putin, prenosi Sputnjik.

On se zahvalio na istrajnosti, solidarnosti i patriotizmu.

"Zahvaljujem se borcima Vagnera koji su stali u posljednjem trenutku i nisu pokrenuli krvoproliće. Odluke koje su donijete po mom direktnom naređenju, donijete su kako bi se izbjeglo prolivanje krvi. Velika većina boraca grupe Vagner su patriote koje su iskoristili. Organizatori pobune, koji su izdali zemlju, izdali su one koji su bili sa njima. Pobunjenici su htjeli da vojnici ubijaju jedan drugog, željeli su takav ishod i u Kijevu", istakao je Putin.

On je kazao i da su javnost, stranke, vjerske organizacije, cijelo društvo zauzeli čvrst stav u podršci ustavnom poretku.

Ruski predsjednik je kazao i da je situacija pokazala da su sve ucjene i neredi osuđeni na neuspjeh.

Kako prenosi Rojters, Putin je rekao i da će poštovati svoje obećanje da će dozvoliti Vagnerovim borcima da se presele u Bjelorusiju ako žele, ili da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane ili da se jednostavno vrate svojim porodicama.

Nije pominjao šefa plaćeničke, paravojne grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, koji je predvodio pobunu.

Putin je rekao da su oni koji su izveli "pobunu" željeli da Rusija izgubi i da se rusko društvo utopi u krvi, ali da su "loše proračunali".

Takođe je zahvalio svim bezbjednosnim službama koje su "ostale lojalne svom zavjetu", kao i pilotima koji su poginuli u sukobu sa Vagnerovim plaćenicima.

Putin je dodao da su bili poduzeti koraci da se izbjegne veliko krvoproliće, "ali je trebalo vremena".

Prema navodima ruske državne agencije Tass, Putin se obratio naciji iz Kremlja u Moskvi.

Njegovo posljednje takvo odbraćanje bilo je u subotu ujutro dok su Jevgenij Prigožin i snage Vagnera kretale ka Moskvi, nakon što su zauzeli Rostov na Donu.

Govor je emitovan je na državnoj televiziji, i kako ukazuje Bi-Bi-Si (BBC), Putin je zahvalio predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku na njegovim naporima da se situacija sa Vagnerom razriješi na miran način, ali je ocijenio da je jedinstvo društva odigralo odlučujuću ulogu.

"Građanska solidarnost je pokazala da će se svako ucjenjivanje i pokušaji organizovanje unutrašnje pobune završiti porazom", rekao je Putin, a prenosi Si-En-En (CNN).

Prigožin, dugogodišnji bliski saveznik Putina, pokrenuo je pobunu 23. juna uveče, tvrdeći da je ruska vojska ubila više njegovih boraca u vazdušnom napadu, što je Ministarstvo odbrane u Moskvi negiralo.

Borci Vagnera su do sada imali značajnu ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Dan kasnije, Prigožin je objavio da prekida pobunu i da će se sa borcima vratiti na front u Ukrajinu. Međutim, Kremlj je ubrzo saopštio da Prigožin, na osnovu dogovora postignutog uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, treba da ode u Bjelorusiju i da će krivične prijave protiv pobunjenika biti odbačene.

Prigožin je danas objavio danas audio poruku, ističući da je cilj njegove pobune bio spašavanje jedinice Vagner, a ne zbacivanje ruskih vlasti.

Bonus video: