BLOG Jermak: Dvije ruske rakete pogodile restoran u Kramatorsku, poginule najmanje tri osobe, povrijeđeno 25

Rat u Ukrajini – 488. dan

33871 pregleda 39 reakcija 40 komentar(a)
Detalj iz Kramatorska, Foto: Reuters
Detalj iz Kramatorska, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2023. 22:36h
Završeno
21:08h

Dvije ruske rakete pogodile su danas restoran u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, pri čemu su poginule najmanje tri osobe, rekao je visoki zvaničnik, a službe hitne pomoći pročešljale su porušenu zgradu u potrazi za žrtvama, prenosi Rojters.

Andrij Jermak, šef administracije predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, rekao je na aplikaciji Telegram da je povrijeđeno 25 ljudi, uključujući dijete.

Službe hitne pomoći su ulazile i izlazile iz razbijenog restorana dok su stanovnici stajali ispred i posmatrali štetu od napada, koji se dogodio nešto prije 20 časova po lokalnom vremenu (19 po srednjeevropskom).

Policija i vojnici su izašli iz zgrade, koja je svedena na iskrivljenu mrežu metalnih greda, noseći nosila na kojima je bio čovjek u vojničkim pantalonama i čizmama, navodi Rojters.

Prebačen je u vozilo hitne pomoći, iako nije bilo izvjesno da li je još živ.

Dvojica muškaraca su mahnito vrisnula tražeći uže za vuču, a zatim su potrčala nazad prema ruševinama.

"Dotrčala sam ovamo poslije eksplozije jer sam ovdje iznajmila kafić. Tamo je sve raznijeto", rekla je 64-godišnja Valentina za Rojters.

"Ništa od stakla, prozora ili vrata nije ostalo. Sve što vidim je uništenje, strah i užas. Ovo je 21. vijek", kazala je ona.

Kramatorsk je glavni grad zapadno od linija fronta u Donjeckoj provinciji i verovatno ključni cilj u svakom ruskom napredovanju da se kreće na zapad i zauzme cio region.

Grad je bio česta meta ruskih napada, uključujući i napad na gradsku željezničku stanicu u aprilu 2022. u kojem su poginule 63 osobe.

Rusija poriče da je gađala civilne lokacije u, kako je opisala, "specijalnoj vojnoj operaciji" od invazije na svog susjeda u februaru 2022.

20:48h

Dva projektila pogodila su u utorak naseljenu oblast grada Kramatorska na istoku Ukrajine, pri čemu su dvije osobe poginule, a 22 su povrijeđene, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko na Telegramu, prenosi Rojters.

Klimenko je rekao da je među povrijeđenima jedno dijete.

20:21h

Dvije ruske rakete pogodile su u utorak prepunu zonu restorana u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine, rekao je guverner Donjecke oblasti, a hitne službe su na licu mjesta i pomažu povrijeđenima, prenosi Rojters.

Kramatorsk
foto: Reuters

"Prije samo pola sata dvije rakete su pogodile grad Kramatorsk", rekao je Pavlo Kirilenko ukrajinskoj televiziji.

"Sada radimo u gradu na utvrđivanju broja ranjenih, a možda i mrtvih. Ovo je centar grada. To su bila javna mjesta za jelo, prepuna civila", kazao je Kirilenko.

Da je Kramatorsk, grad u Donjeckoj oblasti pogođen, saopštio je i Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Jermak je kako prenosi Kijev indipendent, na Telegramu napisao da je prvi udar pogodio zgradu restorana u centru grada, a drugi napad je bio na obližnje naselje Bilenke.

Prema pisanju Ukrajinske pravde (UP), u napadu je povrijeđeno nekoliko stanovnika Kramatorska, uključujući jedno dijete.

Lokalni Telegram kanali pokazuju vidljiva oštećenja na zgradama u gradu i javljaju da su neki stanovnici možda zatečeni pod ruševinama.

Gradske vlasti su obavestile da su u toku akcije traganja i spasavanja.

Kramatorsk je veliki grad koji se nalazi zapadno od linija fronta u regionu Donjecka i vjerovatno je ključni cilj u svakom ruskom napredovanju da se kreće na zapad kako bi zauzeo cio region, navodi Rojters.

Grad je bio česta meta ruskih napada, uključujući i napad na gradsku željezničku stanicu u aprilu 2022. u kojem su poginule 63 osobe.

Rusija poriče da je gađala civilne lokacije u, kako je opisala, "specijalnoj vojnoj operaciji" od invazije na svog susjeda u februaru 2022.

Izmjena: 20:24h
17:08h

Rusija je u danas pogodila niz zgrada u raketnom napadu na Kremenčuk u centralnoj Ukrajini, na prvu godišnjicu smrtonosnog napada na tržni centar u tom gradu, saopštili su ukrajinski zvaničnici, prenosi Rojters.

Dmitro Lunjin, guverner Poltavske oblasti u kojoj se nalazi Kremenčuk, rekao je da je pogođena, kako je rekao, zadruga na dači, ali da nema žrtava.

"Neprijatelj je napao Poltavsku oblast. Kao i prije godinu dana na današnji dan, raketama Ks-22", napisao je Lunjin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Najmanje 22 osobe su poginule u tržnom centru "Amstor" tokom ruskog raketnog udara na Kremenčuk 27. juna 2022. godine, rekao je Lunjin u kasnijoj objavi na Telegramu.

Rojters navodi da Rusija nije odmah komentarisala današnji napad.

Kremenčuk je mjesto u kojem se nalazi ukrajinska rafinerija nafte koju je Rusija više puta napadala otkako je prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da rafinerija više ne funkcioniše.

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, opisao je današnji napad kao pokušaj da se skrene pažnja ruske javnosti nakon prekinute pobune šefa plaćenika Jevgenija Prigožina protiv ruske vojske.

17:05h

U ruskim napadima u Zaporoškoj oblasti 27. juna jedan stanovnik je ubijen, a šest ih je povrijeđeno, saopštio je guverner Jurij Malaško, prenosi Kijev indipendent.

U Orihivu je poginuo 77-godišnji muškarac, a povrijeđeni su muškarac od 70 i dvije žene od 87 i 78 godina, napisao je guverner na Telegramu.

Tri žene starosti 45, 56 i 87 godina povrijeđene su u napadima na Preboraženku, rekao je Malaško.

Ujutro 27. juna, guvernerk je saopštio da je stanovnica Orihiva ubijena u svojoj kući u ruskim napadima, dok je njen 59-godišnji suprug hospitalizovan.

17:02h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je danas da Ukrajina dobije politički poziv da se pridruži NATO-u na samitu Alijanse u julu u Litvaniji.

17:02h

Ukrajinska ambasada: Rusija sprema nuklearnu katastrofu u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

10:48h

Vodeća ruska obavještajna služba saopštila je danas da je zatvorila krivičnu istragu oružane pobune paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina.

Federalna služba bezbjednosti (FSB) navela je da je istragom utvrdila da su oni koji su bili uključeni u pobunu "prekinuli aktivnosti usmjerene na izvršenje zločina".

Uzimajući u obzir to i druge "relevantne okolnosti", FSB je danas zatvorila slučaj, u skladu sa obećanjem Kremlja da neće krivično goniti Prigožina i njegove borce.

Kremlj je to obećanje dao u subotu uveče, nakon što je Prigožin, vođa plaćeničke paravojske, objavio da obustavlja pobunu, započetu dan ranije sa ciljem obaranja ruskog vojnog vrha.

Gdje se nalazi Prigožin i dalje je misterija. Po okončanju pobune, uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, Kremlj je objavio da će Prigožin otići u Bjelorusiju, ali ni on ni bjeloruske vlasti to nisu potvrdili.

Nezavisna bjeloruska nevladina organizacija Bjeloruski Hajun objavila je da je poslovni avion, koji navodno koristi Prigožin, sletio jutros blizu Minska.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sinoć je još jednom označio organizatore jednodnevne pobune kao izdajnike koji su radili u korist ukrajinske vlade i njenih saveznika.

(BETA)

10:48h

Paravojna grupa "Vagner" sprema se da preda tešku vojnu opremu Ministarstvu odbrane Rusije, prenijela je novinska agencija RIA Novosti navode Ministarstva, kako navodi Rojters.

09:33h

Avion, registrovan u Rusiji, koji je prema američkim dokumentima u vlasništvu osnivača "Vagnera" Jevgenija Prigožina, doletio je u Bjelorusiju, javlja Rojters.

Prema specijalizovanom sajtu za praćenje letova Flajt radar, privatni avion Prigožona odletio je iz Rusije u Bjelorusiju.

09:32h

Rat u Ukrajini – 488. dan.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sprovodi taktičke vojne vježbe iznad Baltičkog mora, da bi provjerilo spremnost borbenih aviona, kao i pilota za izvođenje specijalnih zadataka.

"Posade Su-27 (borbenih aviona) Baltičke flote pucale su iz vazdušnog oružja na krstareće rakete i lažne neprijateljske avione", saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Ministarstvo je saopštilo i da su, osim usavršavanja vještina, posade borbenih aviona na "danonoćnom borbenom dežurstvu", čuvajući vazdušni prostor ruske eksklave Kalinjingrad, prenosi Rojters.

Bonus video: