Puna borbena pripravnost u Bjelorusiji od Vagnerove pobune u Rusiji

"Moramo biti jači od prijetnje koja ponovo baca sjenku na našu zemlju", rekao je Lukašenko

5720 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko rekao je u obraćanju 27. juna da je stavio vojsku zemlje u punu borbenu pripravnost zbog nedavne oružane pobune u Rusiji boraca plaćeničke grupe Vagner.

Lukašenka, autoritarac koji vlada Bjelorusijom od 1994. godine, tvrdi da je ustanak dio navodne prijetnje sa "Zapada".

"Moramo biti jači od prijetnje koja ponovo baca sjenku na našu zemlju", rekao je Lukašenko. "I opet dolazi sa Zapada."

On tvrdi i da bjeloruski graničari "skoro svaki dan" prijavljuju "provokacije" NATO-a.

Ranije istog dana, privatni poslovni mlaznjak koji je ranije koristio šef Vagnera Jevgenij Prigožin sletio je u vojnu vazdušnu bazu izvan bjeloruskog glavnog grada Minska.

Kriza u Rusiji se smirila nakon što je Lukašenka navodno posredovao u dogovoru koji je omogućio Prigožinu, koji je bio poznat kao "šef kuhinje" ruskog predsjednika Vladimira Putina jer su njegove kompanije opsluživale zvanične događaje, da ode u Bjelorusiju.

Putin je u govoru 26. juna rekao da bi Vagnerovi borci mogli ići u Bjelorusiju ako ne žele da se pridruže ruskoj vojsci.

Mlaznjak Embraer 600 povezan sa Prigožinom sletio je oko 7:40 po lokalnom vremenu. Nekoliko minuta kasnije, drugi privatni avion sletio je u bazu nakon što je stigao iz Sankt Peterburga, Prigožinovog rodnog grada i lokacije Vagnerovog sjedišta, navodi Belaruski Hayun, stranica društvenih medija koja prati avijaciju u Bjelorusiji.

Nije jasno da li je Prigožin, koji nije viđen od pobune 24. juna, bio u nekom od ova dva aviona.

Mlaznjak koji je sletio u Minsk navodi se u dokumentima američkih sankcija kao poveznica s Prigožinom.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) objavila je da je odustala od krivičnog postupka protiv Prigožina i Vagnerovih boraca nakon što je istraga utvrdila da su "prestale aktivnosti usmjerene na počinjenje zločina" tokom pobune.

Kratkotrajna Vagnerova pobuna bila je najznačajniji izazov Putinu tokom njegove više od dvije decenije vladavine u Rusiji.

Bonus video: