Demonstranti zapalili Kuran kod stokholmske džamije, turski ministar osudio dozvolu za protest u ime slobode izražavanja

Predstavnici džamije razočarani su odlukom policije da odobri protest na muslimanski praznik Kurban-bajram, izjavio je direktor džamije i imam Mahmud Halfi

9625 pregleda 12 komentar(a)
Protest ispred džamije u Stokholmu, Foto: REUTERS
Protest ispred džamije u Stokholmu, Foto: REUTERS

Jedna osoba pocijepala je i zapalila Kuran ispred centralne džamije u Stokholmu, čime rizikuje da razbijesni Tursku dok Švedska čeka za članstvo u NATO.

Švedska policija je dala dozvolu za održavanje ovog protesta, piše Rojters.

Policija Švedske optužila je kasnije počinioca za agitaciju protiv određene etničke ili nacionalne grupe.

Serija demonstracija u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda uvrijedila je Ankaru, čija podrška Švedskoj treba da dobije članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Švedska je tražila članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. Članica alijanse, Turska, obustavila je proces, optužujući Švedsku da pruža utočište ljudima koje smatra teroristima i zahtijevala je njihovo izručenje.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osudio je taj čin u tvitu, dodajući da je neprihvatljivo dozvoliti antiislamske proteste u ime slobode izražavanja.

Oko 200 posmatrača vidjelo je kako jedan od dvojice organizatora cijepa stranice kopije Kurana i njome briše cipele prije nego što je na nju stavio slaninu i zapalio knjigu. Drugi demonstrant govorio je u megafon.

Neki od prisutnih uzvikivali su 'Bog je veliki' na arapskom u znak protesta protiv paljenja, a jednu osobu je policija privela nakon što je pokušala da baci kamen.

Jedna od pristalica demonstracije je uzvikivala "neka gori" dok je sveta knjiga gorjela u plamenu.

Demonstranti spalili Kuran
Demonstranti spalili Kuranfoto: REUTERS

Nakon paljenja, policija je takođe optužila počinioca i za kršenje zabrane paljenja vatre koja je na snazi u Stokholmu od sredine juna.

Dok je švedska policija odbila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kurana, sudovi su poništili te odluke, rekavši da narušavaju slobodu govora.

Premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare da neće spekulisati o tome kako bi protest mogao da utiče na švedski NATO proces.

"To je legalno, ali nije prikladno", rekao je on, dodajući da je na policiji da donese odluke povodom spaljivanja Kurana.

Jedan od dvojice koji su učestvovali u "performansu" je Salvan Momika, koji je u nedavnom novinskom intervjuu opisao sebe kao iračku izbjeglicu koja želi da zabrani Kuran.

Predstavnici džamije razočarani su odlukom policije da odobri protest na muslimanski praznik Kurban-bajram, izjavio jedirektor džamije i imam Mahmud Halfi.

"Džamija je predložila policiji da bar preusmjeri demonstracije na drugu lokaciju, što je po zakonu moguće, ali su oni odlučili da to ne urade", naveo je Halfi u saopštenju.

Do 10.000 posjetilaca svake godine posjeti stokholmsku džamiju na proslavama Bajrama, kaže Halfi.

Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o njenoj kandidaturi za NATO, nakon što je danski političar krajnje desnice spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

Bonus video: