Šolc: Ruska pobuna je oslabila Putina

Upitan da li se u bilo kom trenutku nadao da je pobuna plaćenika Vagnerove grupe kraj Putinove vladavine, on je rekao da to ne bi imalo smisla jer je nejasno da li će ono što će doći poslije njega biti bolje

12625 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je neuspjela pobuna u Rusiji prošlog vikenda oslabila predsjednika te zemlje Vladimira Putina.

"Vjerujem da je on oslabljen jer to pokazuje da autokratske strukture vlasti imaju pukotine i da on nije tako čvrsto u sedlu kao što uvijek tvrdi", rekao je Šolc u intervjuu njemačkoj televiziji ARD.

Upitana o uticaju neuspjele pobune u Rusiji na rat u Ukrajini, njemački kancelar je rekao da je preduslov za uspješne mirovne pregovore da Rusija prihvati da mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

"Da li je ovo postalo lakše ili teže kroz ove događaje nije baš jasno", rekao je on.

Šolc je rekao da ne želi da učestvuje u spekulacijama o tome koliko dugo će Putin ostati na funkciji, rekavši da je cilj Zapada u podršci Ukrajini da joj pomogne da se odbrani, a ne da dovede do promjene režima, prenosi Rojters.

Upitan da li se u bilo kom trenutku nadao da je pobuna plaćenika Vagnerove grupe kraj Putinove vladavine, on je rekao da to ne bi imalo smisla jer je nejasno da li će ono što će doći poslije njega biti bolje.

"Vagnerove trupe su vojna jedinica koja djeluje veoma agresivno širom svijeta, a veoma konkretno i u ratu Rusije protiv Ukrajine", rekao je njemački kancelar.

Bonus video: