Šefovi EU: Izostanak popuštanja zategnutosti na Kosovu imaće nepovoljne posledice

To se kaže u nacrtu zaključaka današnjeg i sjutrašnjeg zasijedanja šefova država ili vlada EU u Briselu, u kojeg je agencija Beta imala uvid

3436 pregleda 3 komentar(a)
EU lideri u Briselu, Foto: REUTERS
EU lideri u Briselu, Foto: REUTERS

Šefovi Evropske unije (EU) upozoravaju da će izostanak popuštanja zategnutosti na Kosovu "imati nepovoljne posledice" i zahtijevaju neodložne izbore na sjeveru Kosova i nastavak dijaloga Beograd-Priština, sprovođenje Ohridskog sporazuma, što uključuje i stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

To se kaže u nacrtu zaključaka današnjeg i sjutrašnjeg zasijedanja šefova država ili vlada EU u Briselu, u kojeg je agencija Beta imala uvid.

U nacrtu se "osuđuju nedavni incidenti na sjeveru Kosova i poziva da se odmah smanji napetost na temelju ključnih elemenata koje je EU već istakla 3. juna 2023".

U dokumentu se dodaje da Priština i Beograd "moraju stvoriti uslove za neodložne izbore u sve četiri opštine na sjeveru Kosova" i naglašava da će "izostanak popuštanja zategnutosti imati nepovoljne posledice".

"Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog (Srbije i Kosova) uz posredovanje EU, koji predvodi visoki predstavnik Unije, i s glatkim sprovođenjem Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa, kao i Aneksa o njegovoj primjeni", stoji u pripremnom dokumentu samita EU i podvlači da "to uključuje uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom".

Šefovi EU takođe "ponovo ističu potpunu i neopozivu podršku perspektivi Zapadnog Balkana za članstvo u EU i ubrzavanje postupka učlanjenja".

Bonus video: