AP: Nejasna sudbina Surovikina i Gerasimova nakon pobune Prigožina i Vagnera

Ima nepotvrđenih izjveštaja da je uhapšen Surovikin, koji je imao veze s Prigožinom, a ističe se i činjenica da je Gerasimov bio misteriozno odsutan s nekoliko događaja na kojima su bili Putin i Šojgu

6357 pregleda 1 komentar(a)
Surovikin, Foto: Reuters
Surovikin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin uspio je da protjera vođu plaćeničke formacije Vagner, Jevgenija Prigožina, koji je prošle sedmice bio na čelu kratke pobune protiv Kremlja, ali je sudbina nekoliko najviših generala ruske vojske, uključujući Sergeja Surovikina i Valerija Gerasimova, još nejasna, piše danas Asošijeted pres.

Ima nepotvrđenih izjveštaja da je uhapšen Surovikin, koji je imao veze s Prigožinom, a ističe se i činjenica da je šef generalštaba Valerij Gerasimov bio misteriozno odsutan s nekoliko događaja na kojima su bili Putin i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Neproziran svijet politike Kremlja doveo je, kako piše AP, do intenzivnih nagađanja da su neki najviši vojni oficiri možda bili u dosluhu s Prigožinom, i da bi sada mogli da se suoče s kaznom za pobunu.

Ta pobuna se sastojala u jednodnevnom marš prema Moskvi koji, praktično niko nije zaustavljao, a koji je Putin nazvao izdajom i "zabadanjem noža u leđa."

Nagađanja su se usredsredila na generala Surovikina, koji je dugo bio povezan s Prigožinom a nije viđen od početka pobune, kada je objavio video sa pozivom da se pobuna prekine.

Jedan ruski vojni bloger, listovi Moskou Tajms i Fajnenšl Tajms objavili su da je Surovikin, inače zapovjednik ruskih vazduholovnih snaga, uhapšen.

Aleksej Venediktov, bivši voditelj sada ugašenog nezavisnog radija Eho Moska, rekao je da Surovikin i njegovi bliski saradnici nisu bili u kontaktu sa porodicama tri dana. Međutin, Venediktov nije eksplicitno kazao da je Surovikin pritvoren.

Još jedan istaknuti vojni kanal za razmjenu poruka, Rajbar, koji vodi bivši portparol ministarstva obrane Rusije, javio je da je u toku čistka u redovima vojske, i da vlasti provjeravaju optužbe da su neki u vojsci stali uz Prigožina.

Surovikin je povezan s Prigožinom otkad su obojica bili aktivni u Siriji, gdje je Rusija vojno angažovana od 2015. godine radi podrške vladi sirijskog predsjednika Bašira al Assada.

Prije svoje pobune, Prigožin je iznosio uvrede na račun Šojgua i načelnika ruskog generalštaba Valerija Gerasimova, ali je neprestano hvalio Surovikina. Međutim, kad je pobuna počela, Surovikin je snimio video s pozivom na zaustavljanje pobune.

Ove sedmice je Njujork tajms pisao o tome da američki bezbjednjaci vjeruju da je Surovikin unaprijed imao saznanja o pobuni, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio kao "tračeve i nagađanja".

Peskov je danas odbio da komentariše da li je Surovikin uhapšen.

Na pitanje AP-a vjeruje li predsjednik Putin i dalje Surovikinu, Peskov je odgovorio da Putin radi s Šojguom i Gerasimovim. Za pitanja o Surovikinu rekao je da ih treba postaviti ministarstvu odbrane.

Putin i Gerasimov
Putin i Gerasimovfoto: Reuters

Na pitanje smatra li Putin za potrebno da smijeni vojne zvaničnike povezane s Prigožinom, Peskov je rekao da to pitanje nije njegov prerogativ i da nemam šta da kaže o tome.

Ćelavi Surovikin, žestokog izgleda, kojeg su zapadni mediji prozvali "general Armagedon" zbog njegove brutalne taktike u Siriji i Ukrajini, zaslužan je za jačanje ruske odbrane nakon povlačenja Moskve sa širokih područja Ukrajine prošle jeseni nakon što je Kijev krenuo u ofanzivu.

Putin ga je jesenas imenovao da predvodi ruske snage u Ukrajini.

Surovikin je rukovodio bombardovanjem ukrajinskih elektrana i druge vitalne infrastrukture, ali ona nije uspjela da onesposobi elektrosnabdevanje Ukrajine.

Putin ga je u januaru ove godine zamijenio Gerasimovim, a Surovikin je degradiran na mjesto njegovog zamjenika.

Sudbina Gerasimova takođe je nejasna nakon neuspjele pobune.

Dok se Šojgu pojavio na nekoliko događaja na kojima je prisustvovao Putin, Gerasimov je bio misteriozno odsutan.

Bonus video: