Austrija: Prestao da izlazi najstariji štampani dnevnik na svijetu - Viner cajtung

Na naslovnoj strani današnjeg, posljednjeg štampanog izdanja osvanuo je naslov "320 godina, 12 predsjednika, deset careva, dvije Republike, jedne novine"

5215 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najstarije dnevne novine na svijetu, bečki "Viner cajtung" (Wiener Zeitung), danas su objavile svoje posljednje štampano izdanje, poslije više od tri vijeka postojanja.

Novine su se prvi put pojavile 8. avgusta 1703. pod nazivom "Vinerišes diarium" (Bečki dnevnik) sa ciljem da prenose trezvene informacije o novostima, "bez besjedničke ili poetske pompe", prenijele su agencije.

Na naslovnoj strani današnjeg, posljednjeg štampanog izdanja osvanuo je naslov "320 godina, 12 predsjednika, deset careva, dvije Republike, jedne novine".

Vlasnik Viner cajtung je austrijska vlada, ali novine vode nezavisnu uređivačku politiku.

U posljednje vrijeme kompanija je pretrpjela oštar pad zarade zbog novog zakona, kojim je ukinuta odredba da svi savezni zakoni, vladine uredbe, konkursi ali i promjene u statusu preduzeća moraju da budu objavljeni na službenim stranicama "Viner cajtung" a zatim objavljeni i onlajn.

To je kompaniju, kako je sama objavila, koštalo 80 do 90 odsto ukupne zarade. Dramatična promjena donijela je i raskid 63 ugovora o radu, a urednički tim je smanjen za gotovo dvije trećine na 20.

Viner cajtung ubuduće planira da izlazi onlajn i da jednom mjesečno objavljuje štampano izdanje.

U članku u posljednjem izdanju, readakcija je titulu najstarijih štampanih novina u svijetu predala listu "Hildeshajmer algemajne cajtung" (Hildesheimer Allgemeine Zeitung) iz njemačke pokrajine Donja Saksonija, koji postoji od 1705. godine.

Bonus video: