Zelenski naredio jačanje granice sa Bjelorusijom zbog dolaska grupe Vagner

Ukrajinske vlasti su u nekoliko navrata navele da strahuju od napada Bjelorusije, gdje se nalaze ruski vojnici. Međutim, bjeloruski vojnici nisu direktno uključeni u invaziju koju je pokrenula Rusija

8973 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio je danas da se pojača bezbjednost na granici sa Bjelorusijom zbog dolaska u tu zemlju boraca paravojne grupe Vagner.

"Odlukom Generalštaba, glavnokomandujućem (Valeriju) Zalužnom i generalu (Sergiju) Najevu je naređeno da ojačaju granicu kako bi obezbijedili mir", rekao je Zelenski u snimku koji je emitovan na Telegramu.

On je rekao da su ga danas ukrajinske i strane obavještajne službe, kao i graničari obavijestili o situaciji u Bjelorusiji.

Poslije neuspjele pobune u Rusiji prije nedjelju dana, šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin pristao je da ode u egzil u Bjelorusiju zahvaljujući posredovanju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, saveznika Moskve.

Prema tom dogovoru, borci Vagnera imaju izbor da odu u Bjelorusiju, da se prijave u redovnu rusku vojsku ili da se vrate u civilni život.

Ukrajinske vlasti su u nekoliko navrata navele da strahuju od napada Bjelorusije, gdje se nalaze ruski vojnici. Međutim, bjeloruski vojnici nisu direktno uključeni u invaziju koju je pokrenula Rusija.

Bonus video: