Francuska se sprema za još nasilja nakon nereda koji su izbili pošto je policajac ubio tinejdžera

Nemiri su se rasplamsali širom zemlje, uključujući gradove - Marsej, Lion, Tuluz, Strazbur i Lil, kao i Pariz gdje je Nahel M., 17-godišnjak alžirskog i marokanskog porijekla, ubijen u utorak

19758 pregleda 7 komentar(a)
Demonstranti i policija na Trgu Konkord, Foto: Reuters
Demonstranti i policija na Trgu Konkord, Foto: Reuters

Policija je počela da uklanja demonstrante sa kultnog centralnog pariskog trga Konkord u talasu demonstracija koje su počele širom zemlje nakon što je policajac usmrtio tinejdžera.

"Operacija čišćenja je u toku na Trgu Konkord“, navodi se u saopštenju policije.

Francuska je saopštila da će naredni sati biti odlučujući nakon tri noći nereda pošto je policajac ubio tinejdžera u radničkom predgrađu Pariza.

Na ulicama širom zemlje raspoređeno je 45.000 policajaca.

Nasilje je gurnulo predsjednika Emanuela Makrona u najozbiljniju krizu njegovog rukovodstva od protesta Žutih prsluka koji su počeli 2018.

Nemiri su se rasplamsali širom zemlje, uključujući gradove - Marsej, Lion, Tuluz, Strazbur i Lil, kao i Pariz gdje je Nahel M., 17-godišnjak alžirskog i marokanskog porijekla, ubijen u utorak u predgrađu Nantera.

Njegova smrt, snimljena na video snimku, izazvala je dugogodišnje pritužbe siromašnih, rasno mješovitih, urbanih zajednica na policijsko nasilje i rasizam.

"Sledeći sati će biti odlučujući i znam da mogu da računam na vaše besprekorne napore", napisao je ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin vatrogascima i policajcima koji žele da uguše nemire koji su izbili.

Francuska neredi
foto: Reuters

On je zatražio od lokalnih vlasti da obustave autobuski i tramvajski saobraćaj od 21 sat širom Francuske. Vlada je saopštila da će se razmotriti sve opcije za zaustavljanje nemira.

Iako je do sada najgore nasilje bilo ograničeno na gradska predgrađa, svaki znak da se širi u centre najvećih francuskih gradova označio bi značajnu eskalaciju.

Pljačkaši su danas već opljačkali više prodavnica širom zemlje, rekao je lokalni zvaničnik. Izvor je rekao Rojtersu da je opljačkano i nekoliko kazina i supermarketa.

Događaji koji uključuju i koncert na stadionu Francuska su otkazani. Organizatori Tur de Fransa kažu da su spremni da se prilagode svakoj situaciji kada trka uđe u zemlju u ponedjeljak nakon starta u španskom gradu Bilbau.

U Marseju, drugom po veličini u Francuskoj, vlasti su zabranile demonstracije zakazane za petak i tražili da restorani ranije zatvore otvorene površine. U tom gradu je javni prevoz stao u 19 časova.

Makron je ranije napustio samit Evropske unije u Briselu da bi prisustvovao drugom kriznom sastanku vlade u dva dana. On je zatražio od društvenih medija da uklone "najosetljivije" snimke nereda i da otkriju identitet korisnika koji podstiču nasilje.

Za Mohameda Jakoubija, koji je gledao kako Nahel odrasta, bijes je bio podstaknut osjećajem nepravde nakon incidenata i policijskog nasilja nad manjinskim etničkim zajednicama, od kojih su mnoge iz bivših francuskih kolonija.

"Dosta nam je, i mi smo Francuzi. Mi smo protiv nasilja, nismo ološ", rekao je on.

Makron negira da postoji sistemski rasizam u agencijama za sprovođenje zakona.

Jedan tramvaj je zapaljen u Lionu, a 12 autobusa je uništeno na sjeveru Pariza.

Francuska neredi
foto: Reuters

U Nanteru na periferiji Pariza, demonstranti su palili automobile, zabarikadirali ulice i bacali projektile na policiju nakon ranijeg mirnog protesta.

Ministar energetike je rekao da je nekoliko radnika kompanije za distribuciju električne energije Enedis povrijeđeno kamenicama tokom sukoba. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je tokom noći napadnuto 79 policijskih mjesta, kao i 119 javnih zgrada, uključujući 34 gradske vjećnice i 28 škola.

Neke zapadne vlade upozorile su svoje građane koji su na odmoru u Francuskoj da budu oprezni.

Francuska neredi
foto: Reuters

U Ženevi, Kancelarija Ujedinjenih nacija za prava je naglasila važnost mirnog okupljanja i pozvala francuske vlasti da osiguraju da upotreba sile od strane policije ne bude diskriminatorna.

"Ovo je trenutak da se zemlja ozbiljno pozabavi dubokim pitanjima rasizma i rasne diskriminacije u sprovođenju zakona", rekla je portparolka Ravina Šamdasani.

Policajac za koga tužioci kažu da je priznao da je ispalio smrtonosni hitac u tinejdžera nalazi se u pritvoru.

Nemiri su oživjeli sjećanja na tronedjeljne nemire širom zemlje 2005. koji su primorali tadašnjeg predsjednika Žaka Širaka da proglasi vanredno stanje.

Taj talas nasilja izbio je u pariskom predgrađu Kliši su Boa nakon smrti dvojice mladića koji su stradali od strujnog udara u trafostanici dok su se skrivali od policije.

Bonus video: