U novoj noći nereda privedene 994 osobe u Francuskoj, jedna osoba poginula

Ministarstvo je navelo, u preliminarnom izvještaju, da je povrijeđeno 79 policajaca i žandarma, zapaljeno oko 1.350 kola, kao i da je zapaljeno ili oštećeno 234 zgrada i zabileženo 2.560 požara

3384 pregleda 2 komentar(a)
Neredi u Francuskoj, Foto: REUTERS
Neredi u Francuskoj, Foto: REUTERS

Neredi su sinoć zahvatili gradove širom Francuske, ponovo su paljena kola i zgrade i pljačkane prodavnice, a policija je privela skoro 1.000 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je jutros da su tokom četrvrte noći nasilja početog poslije smrti 17-godišnjeg mladića koga je ubio policajac, privedene 994 osobe, uz ocjenu da je nasilje bilo, ipak, "manjeg intenziteta" nego prethodnih noći.

Ministarstvo je navelo, u preliminarnom izvještaju, da je povrijeđeno 79 policajaca i žandarma, zapaljeno oko 1.350 kola, kao i da je zapaljeno ili oštećeno 234 zgrada i zabileženo 2.560 požara.

Lokalne vlasti su saopštile da je u predgrađu sjevernog francuskog grada Ruana jedan mladić preminuo, nakon što je pao s krova supermarketa.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izjavio je sinoć da su mobilisane specijalne policijske jedinice, pripadnici interventne policije i žandarmerije.

Vlada ukazuje jutros da nasilje počinje da se smanjuje zahvaljujući oštrijim bezbjednosnim mjerama ali su štete i dalje velike, od Pariza do Marseja i Liona i čak u francuskim prekomorskim teritorijama.

Ubistvo tinejdžera Nahela, čije prezime nije objavljeno, pokrenulo je dugo tinjajuće tenzije između policije i mladih u siromašnim kvartovima gdje se bore sa siromaštvom, nezaposlenošću i rasnom diskriminacijom.

Amaterski video snimak koji opovrgava prvobitni policijski izvještaj događaja od utorka gdje se vidi da je policajac pucao u vozača automobila, 17-godišnjeg Nahela i ubio ga u pariskom predgrađu Nanter i dalje izazva proteste u brojnim kvartovima u zemlji.

Prije današnje sahrane Nahela ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen objavio je preko televizije TF1 da će na ulice biti izvedeno više specijalizovanih jedinica i raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma.

Lakša oklopna vozila takođe su poslata u pokušaju da se smanje tenzije.

U noći između četvrtka i petka oštećene su 492 zgrade, zapaljeno 2.000 kola i opljačkane desetine prodavnica, iako je privedeno gotovo 900 ljudi.

Darmanen koji je sinoć bio sjeverozapadno od Pariza je negdje oko 2.30 ocijenio da je nasilje "manjeg intenziteta".

Francuska fudbalska reprezentacija zajedno sa zvijezdom Kilianom Mbapeom pozvala je na smirivanje navodeći da je "vrijeme da nasilje prestane i ostavi mjesta tuzi, dijalogu i rekonstrukciji".

U drugom najvećem francuskom gradu Marseju ponovo je bilo okršaja između policije i demonstranata i scena pljački u centru grada i u narodnim kvartovima na sjeveru.

Policija je oko 2.00 sata prijavila 88 privedenih od početka večeri, a radi se o grupama mladih, često maskiranih, i, kako je navedeno, "veoma pokretnih". Veliki požar vezan za nerede, prema policiji, prijavljen je u jednom supermarketu.

Šira oblast Pariza nije pošteđena, iako su prethodno tri grada blizu francuske prijestonice odlučila da uvedu policijski čas.

U Nanteru, predgrađu Pariza gdje je Nahel živio je devet osoba privedeno zbog posjedovanja kanistera sa benzinom i Molotovljevih koktela. Drugi gradovi u okolini su takođe zahvaćeni neredima, a neke zgrade javnih ustanova su zapaljene.

Bonus video: