BLOG Zelenski: Postoji ozbiljna prijetnja nuklearki Zaporožje

Rat u Ukrajini – 492. dan

8854 pregleda 2 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2023. 21:41h
Završeno
18:34h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da postoji ozbiljna prijetnja nuklearnoj elektrani Zaporožje i da je Rusija, kako tvrdi, tehnički spremna da izazove lokalizovanu eksploziju u tom postrojenju.

Zelenski je za izvor ove informacije naveo ukrajinsku obavještajnu službu, prenio je Rojters.

"Postoji ozbiljna prijetnja jer Rusija tehnički jeste spremna da izazove lokalnu eksploziju na stanici koja bi mogla dovesti do oslobađanja (radijacije)", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Zelenski nije iznio druge detalje.

Ukrajinska vojna obavještajna služba je ranije saopštila da su ruske trupe minirale nuklearnu elektranu.

Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da obrati veću pažnju na situaciju u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

(MINA)

14:09h

Španski premijer Pedro Sančes koji je u zvaničnoj posjeti Ukrajini, izjavio je danas u Kijevu da je Evropska unija odlučna da joj pomogne u borbi protiv ruske agresije.

Sančes je održao govor u ukrajinskom parlamentu gdje je rekao: "Bićemo uz vas koliko god da je potrebno".

"Ovde sam da izrazim čvrstu odlučnost EU i Evrope protiv nelegalne i neopravdane ruske agresije na Ukrajinu", rekao je on na dan kada je Španija predsjedavanje EU preuzela od Švedske.

"Ovo je agresorski rat - sa agresorom i žrtvom. Oni ne mogu biti jednako tretirani i ignorisanje pravila ne treba ni na koji način biti nagrađeno. Zato podržavamo mirovni plan Zelenskog", rekao je Sančes.

Sančez i Zelenski
Sančez i Zelenskifoto: REUTERS

Osvrćući se na mogućnost mirovnih pregovora, španski lider je rekao da "samo Ukrajina može da odredi uslove i vrijeme" za to, a "druge zemlje i regioni predlažu mirovne planove. Njihovo učešće je veoma cijenjeno, ali, u isto vrijeme, ne možemo ih u potpunosti prihvatiti".

Sančes i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski će posle sastanka održati zajedničku konferenciju za medije.

(BETA)

Izmjena: 14:32h
13:57h

Ukrajinski zvaničnici javili su danas da je najmanje troje civila poginulo, a 17 je ranjeno u noćašnjem ruskim artiljeriskim napadima na istoku i jugu Ukrajine.

Danas je u posjetu Ukrajini došao Pedro Sančes premijer Španije koja od danas predsjedava Evropskom unijom i osudio rat.

Ukrajinski guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je da je troje ljudi poginulo i 10 ranjeno noćas na liniji fronta u toj istočnoj oblasti gdje se vode žestoke borbe.

Ukrajinski generalštab javio je da se nastavljaju žestkoki sukobi u tri oblasti u Donjecku gdje je prema njihovim izveštajima Rusija nagomilala trupe i pokušala da napreduje.

U najnovijem redovnom izvještaju ukrajinska vojna komanda je navela tri grada Bahmut, Liman i Mariniku, kao žarišta na liniji fronta, uz napomenu da je tokom prethodnog dana Rusija tu imala neuspjele pokušaje napada.

Pet osoba uključujući jedno dijete ranjeno je juče i tokom noći u Hersonskoj oblasti na jugu, rekao je guverner Oleksandr Prokudin.

Prokudin je rekao da su ruske snage izvele 82 napada artiljerijom, dronovima i raketama na tu oblast koja je podeljena na dva dijela sa linijom fronta dugom 1.500 kilometara i još se oporavlja od poplava izazvanih rušenjem velike brane na Dnjepru u junu.

U sjeveroistočnoj oblasti Harkov, u ruskom granatiranju prethodnog dana ranjen je 57-ogodišnji civil, rekao je lokalni guverner Oleh Sinehubov.

(BETA)

13:55h

Rat u Ukrajini – 492. dan. Šta se dešavalo juče u ovom sukobu možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: