Rusija će u avgustu smanjiti izvoz nafte za 500.000 barela dnevno

Rusija je već u febrauru ove godine najavila da smanjuje proizvodnju sirove nafte za 500.000 barela dnevno, uz navode da namjerava da zadrži tu mjeru do kraja 2024. godine. Današnja objava odnosi se na izvoz nafte, ne na proizvodnju

4321 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je objavila danas da smanjuje izvoz sirove nafte za 500.000 barela dnevno u avgustu, u mjeri koja je prema njoj namijenjena da "uravnoteži trižište".

"U okviru napora namijenjenih da se uravnoteži tržište, Rusija će svojevoljno smanjiti isporuke naftnim tržištima za 500.000 barela dnevno u avgustu, smanjujući svoj izvoz na nivo te količine", rekao je vicepremijer Aleksandar Novak, prenose ruske agencije.

Rusija je to objavila neposredno poslije objave Saudijske Arabije da produžava smanjenje svoje proizvodnje nafte od milion barela dnevno. Saudijska Arabija je zajedno sa Rusijom u okviru kartela Opek plus, koji okuplja glavne zemlje proizvođače nafte i njihove partnere.

Ovakve mjere namijenjene su da smanje ponudu nafte na tržištima da bi se podstakle cijene.

Rusija je već u febrauru ove godine najavila da smanjuje proizvodnju sirove nafte za 500.000 barela dnevno, uz navode da namjerava da zadrži tu mjeru do kraja 2024. godine. Današnja objava odnosi se na izvoz nafte, ne na proizvodnju.

Bonus video: