Umro posljednji preživjeli francuski komandos Dana D

Francuski predsjednik Emanuel Makron opisao je Gotjea i njegove saborce kao "heroje oslobođenja"

4617 pregleda 3 komentar(a)
Leon Gotje, Foto: REUTERS
Leon Gotje, Foto: REUTERS

Leon Gotje, posljednji preživjeli pripadnik francuske komandoske jedinice koja se na Dan D iskrcala na obalu sa savezničkim trupama kako bi započela oslobađanje Francuske, umro je u ponedjeljak. Imao je 100 godina.

Gotje je bio jedna od 177 francuskih zelenih beretki koje su jurišale na plaže u Normandiji koje su branile trupe Adolfa Hitlera 1944. godine.

Francuski predsjednik Emanuel Makron opisao je Gotjea i njegove saborce kao "heroje oslobođenja".

"Nećemo ga zaboraviti", napisao je Makron na Tviteru.

Gotje je 2019. godine razgovarao s novinarom agencije Reuters u svojoj kući nekoliko stotina metara od ostataka njemačkog bunkera koji su on i saborci iz specijalnih snaga francuskog kapetana Philippea Kieffera osigurali prije nego što su krenuli na unutrašnjost fronta.

Prisjetio se kako je bio premlad da se pridruži vojsci kada su Hitlerove snage okupirale Francusku u Drugom svjetskom ratu i tako ušao u mornaricu.

Bio je na jednom od posljednjih francuskih ratnih brodova koji su otplovili za Veliku Britaniju kako bi se pridružili francuskim snagama generala Šarla de Gola dok su Nijemci 1940. preplavili sjeverno područje Francuske.

Decenijama kasnije i dalje se borio sa nasiljem rata.

"Rat je bijeda. Ne tako davno, pomislio bih 'možda sam ubio mladića, možda sam neko dijete ostavio siročadom, možda sam neku ženu ostavio udovicom ili rasplakao majku'," rekao je.

"To nisam želio. Nisam loš čovjek. Ubiješ čovjeka koji ti ništa nije uradio. To je rat i ovo radiš za svoju zemlju", kazao je Leon Gotje.

Bonus video: