Milion eura za policajca koji je ubio tinejdžera

Francuski desničar pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava

27776 pregleda 37 reakcija 5 komentar(a)
U nedjelju je uhapšeno preko 150 osoba, Foto: Rojters
U nedjelju je uhapšeno preko 150 osoba, Foto: Rojters

U okviru kontroverzne kampanje prikupljanja sredstava za pomoć porodici policajca koji je usmrtio tinejdžera Nahela M. u Francuskoj prikupljeno je preko milion eura, prenio je portal “Politiko”.

Kampanja je na popularnoj američkoj platformi GoFundMe pokrenuo pripadnik francuske ekstremne desnice i juče je premašena cifra od milion eura - skoro pet puta više nego u kampanji za pomoć majki ubijenog 17-godišnjaka.

Francuski ministri koji su juče gostovali u medijima pokušavali su da izbjegnu izjašnjavanje na tu temu.

“Svako može da izrazi stav i da donaciju... Ali ja mislim da, u ovom slučaju, to ne ide u pravcu smirivanja situacije”, kazao je ministar pravde Erik Dupond-Moreti.

Ubistvo 17-godišnjaka sjevernoafričkog porijekla od strane policajca prošle nedjelje izazvalo je haos u Francuskoj, a širom zemlje su izbile nasilne demonstracije i podstaknute su tenzije između omladine i policije, koju optužuju za brutalnost i rasnu diskriminaciju. Proteklih dana demonstranti su opljačkali prodavnice, palili gradske kuće i policijske stanice, a u jednom slučaju napali su kuću gradonačelnika i njegovu porodicu.

Kampanju prikupljanja sredstava za pomoć porodici policajca pokrenuo je Žan Mesiha, ekstremno desničarska medijska ličnost i pristalica bivšeg predsjedničkog kandidata Erika Zemura. “Podrška porodici policajca iz Nantera, Florijana M, koji je radio svoj posao i sada za to plaća visoku cijenu”, navodi se na stranici.

Prema pisanju lista “Liberasion”, Mesiha je prvo pokušao da pokrene kampanju na jednoj francuskoj platformi, ali su njegovi napori blokirani jer je ta kompanija tražila zvaničnu dokumentaciju. Platforma GoFundMe za sada nema planove da blokira ili izbriše stranicu uz objašnjenje da kampanja ne krši njihova pravila.

U okviru kampanje na platformi Leetchi za pomoć majki ubijenog mladića prikupljeno je skoro 200 000 eura, ističe “Politiko”.

Bonus video: