Češki premijer optužio Poljsku i Mađarsku za neodgovorno blokiranje reforme azila u EU

"Mi nismo zadovoljni kako sada izgleda politika migracije. Želimo promjenu. Nju nudi pakt o migraciji. Konačno razgovaramo o jačanju spoljnih granica, postupku odobravanja azila na granicama EU. Da ostane sadašnje stanje za češke nacionalne interese nije dobro", rekao je Fijala

4237 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ilustracija, Foto: Shutterstok

Češki premijer Petr Fijala optužio je danas u Pragu vlade Poljske i Mađarske da su neodgovorne kada blokiraju reformu politike azila i nove dogovore u Evropskoj uniji o rješavanju nelegalne migracije, te da se time samo blokira i solidarnost sa zemljama koje su primile ratne izbjeglice iz Ukrajine.

"To nije u interesu Češke, neodgovorno je. Ugrožava finansijsku podršku za one zemlje koje su se pobrinule za izbjeglice iz Ukrajine. Važno je znati da Poljska i Madjarska nisu odbile pakt o reformi azila jer nisu ni mogle, to se riješilo na ministarskom nivou. Oni su na Evropskom savjetu odbili sve zaključke koji se tiču migracije", kazao je premijer Petr Fijala novinarima posle susreta sa slovačkim premijerom Ludovitom Odorom.

Češki premijer upozorio je da je njegova zemlja primila najviše ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika, preko pola miliona od čega je u Češkoj ostalo oko 360.000, a da zbog bojkota premijera Poljske i Mađarske nisu usvojeni zaključci poslednjeg samita EU u kojima je bila i rečenica o tome da se moraju naći sredstva za pomoć onim članicama koje su primili ukrajinske izbjeglice.

"Mi nismo zadovoljni kako sada izgleda politika migracije. Želimo promjenu. Nju nudi pakt o migraciji. Konačno razgovaramo o jačanju spoljnih granica, postupku odobravanja azila na granicama EU. Da ostane sadašnje stanje za češke nacionalne interese nije dobro", rekao je Fijala.

Slovački premijer Odor rekao je da činjenica da zbog bojkota Poljske i Mađarske nije odobren dokument sa kojim su se svi slagali upućuje na to da Varšava i Budimpešta možda prije protestuju što je dio reforme azila dogovoren na ministarskom nivou, gdje nije potreban konsenzus.

"Konačno se ne rješava samo unutrašnja dimenzija migracije, preraspodjela izbjeglica i sredstava. Zemlje Višegradske grupe tražile su da se ne govori o kvotama, fleksibilna solidarnost je pozitivnija. Naš ministar unutrašnjih poslova se uzdržao glasanja ali samo zato što smo činovnička vlada i ne možemo da obavezujemo buduće", kazao je Odor.

Pored pitanja podrške Ukrajini i odnosa prema Rusiji gdje je madjarski premijer Viktor Orban podrivao saradnju višegradske četvorke sada je grupu paralisalo i oštro protivljenje Poljske i Mađarske solidarnosti sa članicama EU koje su pogodjene najviše migracionim talasima.

"Niko ne likvidira V4. Ona ima više nivoa, dimenzija i tamo se saradnja odvija i odvijaće se. Susret premijera dogovorićemo kada budu formirane nove vlade u Poljskoj i Slovačkoj", kazao je danas premijer Fijala.

Češki premijer naglasio je da će se premijeri V4 sresti u okviru češkog predsjedavanja do kraja ove godine tek kada se vidi kakve nove vlade su dobile Slovačka i Poljska i u kom pravcu će povesti te zemlje.

Poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda kao i 2015. godine bauk muslimanskih izbjeglica koji će u Poljsku donijeti scene kao sadašnje sa nereda u Francuskoj postavila je u centar kampanje pred parlamentarne izbore u oktobru.

Iako prema najnovijim anketama ta tema ovog puta Poljake ne interesuje i najviše njih, 37 odsto, želi da se u kampanji rješava problem inflacije i skupoće.

Pravo i Pravda organizovaće zajedno sa parlamentarnim izborima i referendum sa pitanjem da li Poljaci žele da prime oko 1.900 izbjeglica godišnje iz Italije, Španije ili Grčke ili plate za svakog odbijenog sumu oko 20.000 eura ili ne.

Lider opozicije, bivši poljski premijer Donald Tusk objavio je, međutim, da dok vlada premijera Mateuša Moravjeckog odbija da primi 1.900 izbeglica, recimo iz ratom pogođene Sirije jer su muslimani, istovremeno je prošle godine odobrila boravak za 135.000 migranata iz muslimanskih zemalja a Ministarstvo spoljnih poslova sprema olakšice za boravak još oko 400.000 gastarbajtera iz Saudijske Arabije, Pakistana, Indonezije ili Turske.

Bonus video: