Zabranjeni telefoni u holandskim školama

Odluka holandske vlade u cilju unapređenja nastave u osnovnim i srednjim školama

8755 pregleda 6 komentar(a)
Učionica u školi u Roterdamu, Foto: Rojters
Učionica u školi u Roterdamu, Foto: Rojters

Mobilni telefoni, tableti i pametni satovi biće od 1. januara naredne godine zabranjeni u učionicama u Holandiji u pokušaju da se ograniče smetnje tokom predavanja, saopštila je juče holandska vlada.

Uređaji će, kako prenosi agencija Rojters, biti dozvoljeni samo ukoliko postoji naročita potreba, poput predavanja o digitalnim vještinama, iz medicinskih razloga ili za učenika sa smetnjama u razvoju.

“Iako su mobilni telefoni isprepletani sa našim životima, njima nije mjesto u učionici”, naveo je u saopštenju ministar obrazovanja Robert Dijkgraf. Mobilni telefoni su smetnja, pokazala su naučna istraživanja. Treba da zaštitimo učenike od toga”.

Zabrana je rezultat dogovora između ministarstva, škola i srodnih organizacija.

Školama je prepušteno da same pronađu način koji im najbolje odgovara da sprovedu zabranu, kazao je ministar, ali ukoliko do ljeta 2024. godine ne budu postignuti rezultati uslijediće zakonske regulative u cilju sprovođenja novih pravila.

U pojedinim školama u Holandiji zabrana je već na snazi određeno vrijeme. “Naravno da nije teško zabraniti telefone u školama”, kazao je profesor engleskog jezika Gert Verbrugen. Naš moto je ostavite telefon kod kuće ili u školskom ormanu i tako je već četiri godine. Telefon ostaje tamo tokom cijele nastave, uključujući i odmore. Naši učenici su počeli da razgovaraju”, kazao je on.

Bonus video: