BLOG Ukrajina i Rusija se optužuju za planiranje provokacija i napada u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Rat u Ukrajini – 496. dan

23485 pregleda 10 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2023. 20:47h
Završeno
13:34h

Kremlj je danas upozorio da bi Kijev mogao da sprema provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju kontroliše Rusija.

"Situacija je prilično napeta jer je prijetnja sabotaže od kijevskog režima zaista velika – sabotaže koja bi mogla da ima katastrofalne posljedice", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Peskov je rekao novinarima da Rusija preduzima korake kako bi se suprotstavila tim akcijama.

"Kijevski režim je u više navrata demonstrirao svoju spremnost da učini bilo šta. Stoga se preduzimaju sve mjere da se suprotstavimo takvoj prijetnji", kazao je.

On nije iznio dokaze koji bi podržali tvrdnju o ukrajinskoj prijetnji.

Ukrajina i Rusija u utorak su jedna drugu optužile da planiraju napad na najveće nuklearno postrojenje u Evropi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Rusija planira "opasne provokacije" u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

U svom večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da je Rusija "postavila objekte slične eksplozivu" na fabriku, citirajući navode ukrajinske obavještajne službe.

"Možda da simuliraju udar na postrojenje. Možda imaju neki drugi scenario. Ali u svakom slučaju, svijet to vidi", rekao je ukrajinski lider.

"Radijacija je prijetnja svima na svijetu", poručio je Zelenski.

Tvrdnju o eksplozivu ranije je iznijela ukrajinska vojska, koja je upozorila na "pripremu moguće provokacije na teritoriji Zaporoške elektrane u bliskoj budućnosti".

Objavili su da su "spoljni objekti slični eksplozivnim napravama postavljeni na spoljni krov trećeg i četvrtog reaktora".

"Njihova detonacija ne bi trebalo da ošteti energetske jedinice, ali može da stvori sliku granatiranja sa ukrajinske strane", navodi se u saopštenju, navodeći da će Moskva "objaviti dezinformacije o tome".

Ruske trupe su preuzele kontrolu nad fabrikom u Zaporožju prošle godine ubrzo nakon što su krenule u invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Od tada je svaka strana redovno optuživala drugu za granatiranje oko elektrane i rizik od velikog nuklearnog incidenta.

Radio Slobodna Evropa

10:13h

Građanski aktivisti su ispred zgrade Rajhstaga u Berlinu postavili olupinu ukrajinskog vozila hitne pomoći koje je kako oni tvrde uništeno u ruskim napadima na Harkiv početkom rata, prenosi Rojters.

10:06h

U podrumu u centru Kijeva krajem prošlog mjeseca, daleko od znatiželjnih očiju, stotine inženjera i inovatora susrele su se sa visokim vojnim zvaničnicima kako bi smislili načine da bolje neutrališu jeftine ruske samoubilačke dronove koji još uvijek pustoše ukrajinske gradove, piše agencija Rojters.

07:59h

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila formaciju ruskih snaga u Makijevki, u Donjeckoj oblasti koja je pod kontrolom Rusije.

Ukrajinske snage u Donjeckoj oblasti
Ukrajinske snage u Donjeckoj oblastifoto: Reuters

Ruski zvaničnici, međutim, tvrde da je jedan civil poginuo, a 36 povrijeđeno u napadima na Makijevku, prenosi Al džazira Balkans.

“Kao rezultat preciznog gađanja koje su izvele jedinice Odbrambenih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestala je da postoji”, navodi se u poruci na Telegramu kancelarije za stratešku komunikaciju ukrajinskih Oružanih snaga.

Lider samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin saopštio je da je kasno sinoć “neprijatelj izveo surove napade na stambena područja i bolnički kompleks” i da su među povrijeđenima dvoipogodišnje i sedmogodišnje dijete.

(MINA)

Izmjena: 13:41h

Bonus video: